Příběhy 20. století vysíláme už 15 let

3. květen 2021

U zrodu Příběhů 20. století stáli novináři Mikuláš Kroupa a Adam Drda. Jejich cílem bylo vytvoření databáze Paměti národa, internetového a všem dostupného archivu vzpomínek. Dnes jich na stránkách najdete víc než 3 tisíce. Sám Adam Drda říká, že zpočátku vůbec nepočítali s tím, že by se projekt takto rozrostl a je rád, že mají stále co natáčet.

Čtěte také

Drda v pořadu Osobnost Plus taky přiznává, že u některých příběhů přemýšlí, jak by se ve stejné situaci zachoval i on sám.

Příběhy lidí, kteří se ve ztížených podmínkách dokázali správně rozhodnout, jsou pro něj obdivuhodné. Jak ale dodává, inspirativní jsou i příhody ze zdánlivě běžného života. 

Dokumentární cyklus se věnuje pamětníkům, kteří se stali přímými svědky událostí 20. století. Představuje válečné veterány, odbojáře, politické vězně nacistického nebo komunistického režimu, přeživší holokaustu, disidenty a v neposlední řadě i funkcionáře komunistického režimu či agenty Státní bezpečnosti.

Už od května 2006

Český rozhlas vysílá dokumentární cyklus už od května 2006 – nejdřív na stanici Rádio Česko a od roku 2013 na Plusu. Společně s neziskovou organizací Post Bellum představujeme autentické osudy pamětníků nacistického i komunistického režimu.

Čtěte také

I vy se můžete připojit ke Klubu přátel Paměti národa. Všichni členové dostávají informace o nejnovějších pořadech, newsletter i pozvánky na vernisáže a další společenská setkání. K dokumentární sérii vyšly také tři knihy Kruté století, V komunismus jsme žít nechtěli a Jsme ještě ve válce.

Poslouchejte Český rozhlas Plus - Když chcete vědět proč

autor: Zuzana Netolická
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.