Škola pojmenovaná po teroristovi, setkání s dokumentaristou Adamem Drdou a restituce židovského majetku

13. listopad 2016

Palestinská autonomie pojmenovala školu v Tulkaremu na západním břehu Jordánu po Salahu Chalafovi. Tento muž označovaný v názvu školy za mučedníka byl jedním z ústředních strůjců atentátu na izraelské sportovce na olympiádě v Mnichově v roce 1972. Jeho obětí se stalo 11 atletů. Jméno Salaha Chalafa nesou již z dřívějška tři školy v pásmu Gazy, ovládaném teroristickou organizací Hamas.

„Příběhy českých a slovenských Židů žijících v Izraeli a u nás“ – tak se jmenuje zítřejší setkání s dokumentaristou Adamem Drdou v kině Pilotů v Praze 10. Od 19 hodin zde svým komentářem doprovodí promítání rozhovorů s pamětníky, které natočil v Izraeli. Akci pořádá nezisková organizace Post Bellum ve spolupráci s Velvyslanectvím Státu Izrael v České republice.

V roce 2003 schválil Evropský parlament rezoluci o navrácení majetku uloupeného židovským komunitám a restituci majetku obětí holocaustu. V řadě postkomunistických zemí však zůstala bez odezvy. V této souvislosti je zmiňováno především Polsko. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz nyní v dopise předsedovi Evropské aliance pro přeživší šoa Gunnaru Hökmarkovi napsal, že uskutečnění uvedených restitucí a náhrad považuje osobně za důležité.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio