Adam Drda: O rodině Kořínkově - a odškodňování vůbec

10. srpen 2009

Brněnský Krajský soud přiznal v pátek odškodnění čtyřem sourozencům Kořínkovým. Případ má několik důležitých rovin. Především ukazuje odpudivost a cyničnost čs. komunistického systému. Jejich rodiče, Karel a Jindřiška, patřili k církvi Adventistů sedmého dne a jako takoví měli před rokem 1989 potíže - adventisti například nepracují v sobotu a i v dalších ohledech se vymykají tomu, co si bolševičtí ouřadové představovali pod pojmem "řádný socialistický občan".

Kořínkovi si prý navíc soustavně stěžovali na úřadech na svou špatnou bytovou situaci. Jako rodina se čtyřmi dětmi si stěžovali nepochybně právem. Stát tu situaci vyřešil: sebral jim všechny děti a nastrkal je do děcáků. Argumentovalo se tehdy tím, že děti byly hladové - jestli je to pravda nebo to byl účelový výmysl se už nedá stoprocentně zjistit, rozhodně to není a ani podle tehdejších zákonů nebyl důvod k okamžité likvidaci rodiny. Podle dostupných informací šlo o hrubou normalizační šikanu, o snahu zbavit se problémů zničením těch, kdo nechtěli "přijmout podmínky". Kořínkovi nebyli veřejně známi a tak se s nimi dalo bez obav zatočit. Nerozhodla o tom ani vláda, ani vedení KSČ, nýbrž řadoví byrokraté z nejnižších pater, lidé, o které se režim opíral a které si pěstoval.

Soudy demokratického státu případ projednávaly sedmnáct let. Karel a Jindřiška už zemřeli. Konečný verdikt zní: odškodnění dětem (nijak vysoké, něco přes sto tisíc pro každého potomka) a omluva ministerstva spravedlnosti jménem státu. Je to dobrý rozsudek?

Když se člověk dívá jen na tu jednotlivou kauzu, pak rozhodně ano: děti Kořínkových si vytrpěly svoje, soudce navíc projevil neběžnou odvahu. Ale pak je tu druhý pohled, pohled na celek, jehož je případ součástí, tedy na předlistopadový režim a různé polistopadové finanční kompenzace. A tady je třeba konstatovat, že verdikt je diskutabilní - kdyby se česká justice chtěla držet jeho ducha, pak musí odškodnit desítky tisíc lidí, a posoudit veškeré příkoří, které jim komunisté způsobili. Což je z mnoha důvodů naprosto nemožné.

Nedostatečnost finančních náhrad můžeme ilustrovat na mnoha případech. Třeba: odškodnění pro ty, které aparát KSČ pronásledoval, se většinou odvíjí od pobytu ve vězení a od doby, kterou tam ten který člověk prožil. Už to není spravedlivé: nedávno jsme s kolegy zpracovávali případ politické vězenkyně, která byla za mřížemi "jen" dva roky - měla v té době malé dítě, a zážitky s estébáky během vyšetřování i dvouleté odloučení nenávratně poznamenaly vztah mezi matkou a dítětem. Je její utrpení menší než utrpení řadového mukla, který prožil třeba osm let na jáchymovsku?

Kdo to posoudí? A kdo má právo říct, že té paní náleží méně peněz? A co její dítě, které prodělalo na vyšetřovně v Bartolomějské ulici, kde ho estébáci zavřeli na několik hodin do jakéhosi kamrlíku, největší otřes svého života? Dostane dnes taky odškodné?

A co děti kulaků nebo třeba převaděčů přes hranice, šikanované učiteli, různými partajníky, oddělované od rodičů a snášející všechny mizérie, které na ně režim uvalil? Kolik jich bylo odškodněno? A děti popravených? Nebo třeba děti emigrantů, které se rodiče snažili dostat na Západ několik let? A koneckonců, neměli by být odškodněni všichni ti, kteří kvůli kádrovákům a KSČ nemohli vykonávat své povolání? Nebo manželky disidentů, které držely nad vodou své rodiny, když byli otcové v kriminálech, nesměly dělat kvalifikovanou práci a dnes mají důchody, které nestačí k přežití?

Nemyslím si, že Kořínkovi nemají dostat žádné peníze - a je mi jasné, že soudce musel rozhodovat o jednom konkrétním případu, nikoli o celku. Snažím se nicméně poukázat na to, že světská spravedlnost je ve vztahu k předlistopadové persekuci nedostatečná, a to i v ideálnějším prostředí, než je česká justice. Odškodněními se problém zlé minulosti vyřešit nedá, protože i kdyby stát rozdával peníze mnohem štědřeji, vždycky zbude skupina lidí, kteří by na ně měli právo a nedostanou nic.

Pokud chceme všem persekuovaným jejich strádání kompenzovat aspoň trochu, pak nejlépe tím, že dokážeme nahlédnout komunistický systém v celé jeho odpornosti. A to se netýká jen padesátých let, nýbrž celé doby jeho trvání.

Autor je redaktor ČRo Rádia Česko, spoluautor dokumentárního cyklu Příběhy 20. století

Spustit audio