Markéta Bartošová: Úskalí přímé volby prezidenta

4. leden 2011

Zatímco v roce 1998 prosazovala přímou volbu prezidenta jediná strana - Unie Svobody, dnes si žádná z partají nedovolí být proti. Přímou volbu si přeje většina Čechů a strany jim jdou na ruku. „Hlas lidu, hlas boží" zní v souvislosti s výběrem hlavy státu napříč stranami, i napříč Klausem.

Prezident, jak sám řekl, sice není „fanatickým zastáncem přímé volby prezidenta, v podstatě ani nikdy nebyl," určitě prý ale nehrozí, že by zákon o přímé volbě vetoval. Sám už ale potřetí, jak říká ústava, kandidovat nemůže a to se nezmění.

Vzácná shoda o přímé volbě panuje i ve vládní koalici. Vybírat nástupce Václava Klause přímo tak budeme mít šanci (případně to štěstí) už v roce 2013, píší noviny. Slova jako „šance", „štěstí" a „už" indikují, že přímá volba je něčím dlouho očekávaným a neoddiskutovatelně pozitivním. Něčím, co prokazatelně zlepší demokracii v zemi. Jenže praktický přínos této změny je sporný.

Předně, nepřímá volba je mnohem levnější. Za málo peněz dostaneme hodně legrace. Naposledy napínavou několikadílnou televizní estrádu, která se stala přehlídkou těch nejhorších nešvarů české politiky. Věří se tomu jen těžko, ale náš současný prezident byl zvolen až ve třetím kole druhé volby.

Volbu provázelo handrkování, handlování, nekonečné řečnění a veřejné praní špinavého prádla, za které by se nemusel stydět ani solidní bulvár. V parlamentu se - snad až na vrátného a bufetářku - nestyděl nikdo. Takové tahanice si s přímou volbou neužijeme. Přímá volba vždycky nějak a hlavně rychle dopadne!

Otázka je jak... Jsme jako voliči schopní vybrat kompetentního kandidáta , který by dokázal Čechy spojovat aniž by byl populistou a nedělal nám ostudu v zahraničí? Když to nedokázala ani parlamentní elita? A jaké jsou šance, že lidé znechucení politikou vyberou příštího prezidenta z řad showbusinessu? Relativně malé.

Vládní návrh počítá s dvoukolovou většinovou volbou, která by měla populisty spolehlivě vyřadit. Dominik Hašek, Karel Gott ani Radek John tak na Hradě pravděpodobně neusednou.

Třebaže přímou volbou získají budoucí prezidenti větší legitimitu, dalšími pravomocemi je vláda zatím vybavovat nechce. A tak nám zůstane prezident přímo volený, neodvolatelný (tedy až na výjimku vlastizrady) a neodpovědný. Možná nějaký politik druhé kategorie, který si na Hradě zkrátí dobu čekání mezi odchodem z vysoké politiky a důchodem. Vláda by si to měla s tou přímou volbou ještě pořadně rozmyslet. Jsem pro jinou změnu: prezidenta zrušit!

Autorka je redaktorka ČRo Rádia Česko

autor: mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.