Příběh piva, jak ho neznáte. Přijďte na živé natáčení Leonarda Plus v Olomouci
Jak chutnalo pivo před 3000 lety? Jak se vaří dnes a co všechno ovlivňuje jeho chuť? Nejen na to se bude ptát moderátor a popularizátor vědy Jan Kaliba experta na pivovarský výzkum Lukáše Kučery z Katedry analytické chemie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Přijďte na živé natáčení pořadu Leonardo Plus na festivalu vědeckých filmů Academia Film Olomouc ve čtvrtek 24. dubna od 16 hodin do sálu Central v Muzeu umění.
Chemik Lukáš Kučera je také zakladatelem experimentálního pivovaru Eureka na Univerzitě Palackého. Jak se mu podařilo uvařit pivo na základě přírodovědného rozboru zbytků obsahu tisíce let staré nádoby? Jak se vyvíjí moderní pivní styly?
I na to, jaké pivo rád vaří a jaké recepty zkouší, se ho bude ptát moderátor Jan Kaliba.
Buďte u toho a přijďte na živé natáčení pořadu Leonardo Plus.
Přijďte ve čtvrtek 24. dubna 2025 od 16 hodin do sálu Central v Muzeu umění Olomouc.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.