Prezident je jedním z občanů a měl by ctít zákony, míní rektor Univerzity Karlovy Zima

21. srpen 2019

Lékař, biochemik a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima stojí ve svém funkčním období v čele žaloby proti prezidentovi Miloši Zemanovi. Tu univerzita opakovaně podala kvůli tomu, že Zeman odmítá jmenovat profesory, které mu navrhla.

„V tomhle sporu jde o výklad zákona o vysokých školách a ústavy. Věřím, že pokud rozsudek nezávislého soudu České republiky, která je demokratickou zemí, řekne, že prezident má jmenovat, tak ten bude respektovat rozsudky této země,“ říká rektor.

Čtěte také

Jsem optimista

On sám tomu věří, přestože je známo, že prezident už jednou, ve sporu s vnučkou Ferdinanda Peroutky, rozsudek soudu nerespektoval.

„Jsem vždycky optimista a ctím to, že občané dodržují zákony, jinak by zde byl chaos. A prezident je jeden z občanů.“

Polopravdy a nesmysly

Tomáš Zima se také angažuje v jiném sporu s prezidentem, a to o jmenování profesora práv Aleše Gerlocha, prorektrora UK, ústavním soudcem. Senát návrh prezidenta odmítl, zatímco Zima se Gerlocha zastává.

„Mrzí mě, že je to tak zpolitizované téma. Pokud jsem sledoval debaty, polopravdy a někdy i nesmysly, které se šířily mediálním prostorem, tak nikdo nezpochybnil jeho odbornost, jeho kvalitu,“ uvádí.

Výrok Mariana Jurečky o tom, že u profesora Gerlocha není jisté, že je významná právnická osobnost, komentuje Zima stroze: „To je názor kolegy Jurečky, který je politikem. Není to právník, pokud vím, je to zemědělec. Odbornost mají posuzovat odborníci, ne politici.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se také o členství Zimy v předlistopadové KSČ a co zajistil v této roli ve prospěch studentské demonstrace 17. listopadu 1989. Zmíní se mimo jiné o vlastních ambicích na prezidentskou kandidaturu.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová

Související