Prezentace naší tvorby je teď hodně na sítích. Mám co dohánět, přiznává uznávaná módní návrhářka Havelková aneb HH

8. červen 2023

„Mou základní barvou je určitě černá, ráda mám bílou, krémovou, šedou nebo tmavě modrou. Další už jen doplňkově. Hodně ráda mám ale vzory, nejvíc geometrické. Když některý z nich vidím, určitě ho nepominu a musím ho mít,“ popisuje módní návrhářka Hana Havelková, která se prosadila už hned od začátku 90. let. Svou tvorbu pak označuje za minimalismus.

Oblíbila si také tzv. panelové vzory, což znamená, že se vzor opakuje. „Takže třeba puntíky jdou od velkých po malé, což se zhruba po metru opakuje. Látce se musíte přizpůsobit a kombinovat tak, že vzor, který následuje, použijete jinak – třeba naopak. Limity, které vás jindy omezují, tady naopak využíváme ve svůj prospěch a pak docílíme úplně geniálního výsledku,“ popisuje.

Čtěte také

„Každý návrhář má svůj rukopis, styl, něco se mu líbí a preferuje nějakou určitou linku. U mě je to ten minimalismus, ale vlastně sleduji stále nové trendy.“

Hana Havelková začínala s podnikáním hned po roce 1989. „Hned s uvolněním a se svobodou tady bylo mnoho žen, které si chtěly najít svého návrháře. Takže jsme měli spoustu klientů,“ vzpomíná.

„Na začátku člověk hlavně musí mít odvahu, protože založit si svoji značku je jen ten krok první. Následně začnete oslovovat klienty, musíte si pronajmout prostory, kde pak bude butik nebo studio. To nejdůležitější je, že si člověk musí věřit a mít štěstí.“

Uznávaná módní návrhářka své modely prezentuje pod značkou HH, klientky se dřív oslovovaly převážně módními přehlídkami – individuálními nebo se sešlo takových lidí víc na kolektivních akcích.

Čtěte také

„Taky to dřív byla reklama v tištěných médiích, ale dnes je to jednodušší. Tím, že tady jsou sociální sítě, máme Pinterest, Instagram apod., kde už může návrhář svou tvorbu představovat sám. No, já se přiznám, že v tom jsem trošku laxní. Prezentovat se klientům potřebuje každý, i člověk se stálou klientelou, a je to velmi důležité. Přiznávám, tady mám co dohánět.“

Česká oděvní designérka a držitelka mnoha ocenění si svojí tvorbou získala respekt doma i v zahraničí. Pracovala i pro automobilku nebo soutěž Miss. Nejvíc si ale užívala navrhování scénických kostýmů pro bratislavský Ples v opere. I o tom se víc dozvíte v Hovorech s Tatianou Čabákovou, poslechněte si víc.

Spustit audio

Související