Ježíš by dnes nosil ekologický a udržitelný oděv, míní módní návrhář

7. duben 2023

Metropolitní muzeum v New Yorku hostí výstavu o módě a náboženství – Nebeská těla: Móda a katolická imaginace. Vzácné kousky zapůjčil i Vatikán. Jsou světy módy a duchovna v protikladu, nebo se prolínají? Jaké možnosti mají kněží při tvorbě svého liturgického šatníku? Jak církev inspiruje módní návrháře? A jak se oblékal Kristus? Na tyto otázky odpovídali v debatě Vertikály expert na církevní liturgický oděv z Palackého univerzity Pavel Kopeček a módní návrhář Jan Černý.

„Móda není to, co stylisti oblečou na celebrity,“ varuje vycházející hvězda mezi českými módními návrháři a muž řadící se mezi věřící Jan Černý. Módu vnímá jako součást umění a kultury, která občerstvuje oči i duši.

Víra i móda k sobě nemají tak daleko, jak se může zdát.

Duchovní Pavel Kopeček upozorňuje, že celá liturgie vlastně pracuje se zhmotněním víry a je jakousi estetikou materie. Víra i móda proto podle nich nemají k sobě tak daleko, jak se může zdát. Je však potřeba najít rozumnou míru – člověk by se neměl stát slepou obětí módních trendů, shodují se oba.

Čtěte také

Móda je důležitá nejen pro jednotlivce, ale také pro církev jako takovou. Jednak jako vyjádření respektu při vzácné příležitosti jako například při návštěvě mše svaté, jednak v rovině liturgických oděvů.

Ty se v současnosti řídí snahou o jednoduchou vznešenost. Kněží ale podle faráře Kopečka nemají příliš mnoho možností, kde shánět kvalitní liturgická roucha. Někteří si pro ně jezdí až do Říma, jiní jednoduše nosí to, co podědí v garderobě náležící dané farnosti nebo dostanou darem.

Ježíš chodil oblékaný nadstandardně

Záleží vlastně na tom, jak chodí věřící oblečení? Poslední večeře Krista se přece neodehrávala v nijak luxusních podmínkách.

Pavel Kopeček ale upozorňuje, že Ježíš chodil ve své době oblékaný nadstandardně: „Nebyl sice jako Jan Křtitel, který nosil velbloudí kůži, ale měl základní tuniku semitského stylu a plášť, kterým si zakrýval hlavu. A víme, že jeho roucho mělo hodnotu, protože jej šila jeho matka, která strávila dětství šitím liturgických rouch v jeruzalémském chrámu.“

Čtěte také

A co by si na sebe vzal Ježíš Kristus dnes? Podle akademika z Palackého univerzity se Ježíš snažil přiblížit lidem, kterým kázal, proto by dnes pravděpodobně chodil oblékaný zcela běžně.

Jan Černý odhaduje, že by Kristus v 21. století nosil trvale udržitelnou módu.

„Všichni bychom se měli zamýšlet, jestli jsou věci, které si kupujeme, udržitelné, nebo máme na rukou krev. Říct si, že se nezajímám o módu, a koupit si nejlevnější věc, může znamenat i to, že podporuji, že se lidé dusí na polích, kde se pěstuje bavlna i to, že oděv cestuje přes celý svět jen proto, abych si to mohl koupit za pár korun.“  

Pořad jsme vysílali v repríze z roku 2018.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.