Převratné zprávy ze světa dronů

31. červenec 2015

Drony, tedy automatické multikoptéry nebo jiné bezpilotní létající stroje, vstupují do našeho života čím dál častěji a jejich svět se rychle vyvíjí. Není tedy divu, že nás stále něčím překvapují.

Zpráva první: Lily natočí akční záběry

Dálkové ovládání dronu může být pro uživatele často složitou záležitostí. Nemusí tomu však tak být vždy. Kalifornská firma Lily Robotics v květnu tohoto roku předvedla svůj lehký kamerový čtyřrotorový dron Lily, který, obrazně řečeno, můžeme odhodit a pak už se o něj moc nemusíme starat. Účelem Lily je snímat z ptačí perspektivy vše, co jeho uživatel dělá nebo co se kolem něj děje. To může vyhovovat například sportovcům, turistům, reportérům nebo cestovatelům. Pokud je dron Lily vržen do vzduchu, okamžitě spustí rotory a začíná automaticky svého uživatele sledovat a filmovat ho. Uživatel se tak může plně soustředit na svoji vlastní akci, kterou chce natočit, a nemusí se zabývat řízením dronu s kamerou. Lily má kromě dalších senzorů i dvě kamery se schopností točit video s vysokým rozlišením a pořizovat statické snímky. Jeho hmotnost činí 1,3 kg. Ve vzduchu vydrží na jedno nabití baterie až 20 minut a jeho maximální dostup je asi 20 metrů. Od svého uživatele se nevzdálí na více než 35 metrů. Lily bude na trhu začátkem roku 2016 a bude stát asi 1000 dolarů.

Zpráva druhá: Drony chytré jako včely

Ze světa základního výzkumu přichází zpráva o činnosti týmu britských vědců, zapojených v rámci platformy The Green Brain Project do vývoje dronů se zcela autonomním řízením. Softwarové řídící centrum jimi vyvíjených autonomních dronů je částečně založeno na simulaci mozku včely. Mozek včely, přestože je rozměrově malý, je neuvěřitelně komplikovanou biologickou strukturou, která dokonale řídí včelí let. Cílem vědců je činnost včelího mozku zcela reprodukovat v digitální podobě. Některé jiné týmy se dokonce snaží vyrobit malé robotické včely, schopné opylovat rostliny.

The Green Brain Project vyvíjí drony se zcela autonomním řízením, částečně založeným na simulaci mozku včely

Zpráva třetí: Robotický číšník

Další zpráva je z praxe. Poté, co různí provozovatelé vyzkoušeli dopravu malých poštovních zásilek či jídla pomocí dronů v Číně a Británii, pokoušejí se o něco podobného i někteří restauratéři v Austrálii. Chtějí využít toho, že zatímco provoz dronů pod širým nebem je silně regulován, podobný předpis pro pohyb dronů v interiérech zatím neexistuje. Návštěvníci některých restaurací se tedy mohou těšit, že místo lidského číšníka jim jídlo “naservíruje” malý robotický vrtulník.

Zpráva čtvrtá: Drony pod přísným dohledem

S rostoucím počtem dronů ve vzduchu stoupají nároky na jejich sledování, podobně jako u leteckého provozu. Agentura NASA spolu s firmou Verizon vyvíjí systém, který by drony permanentně sledoval a také i trochu řídil pomocí sítě radarů, umělých družic Země a pozemních vysílačů mobilního telefonického signálu. Příslušné technologie by měly být vyzkoušeny během následujících 4 let.

Schéma dobíjení elektrických robotických vzducholodí bez nutnosti přistání

Zpráva pátá: Vylepšené dobíjení robotických vzducholodí

Dva pracovníci firmy Boeing si dali patentovat systém pro dobíjení elektrických robotických vzducholodí bez nutnosti přistání, přímo ve vzduchu. Základem patentu je navázání drátového kontaktu s nabíjecími věžemi.

Zdroje: Phys.Org 1, Phys.Org 2, Yahoo, DroneLife, Gizmodo, Lily Robotics, The Green Brain Project

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.