Převaděči nelegálních migrantů jsou často čeští občané. Jsou to zločinci a obchodníci s lidským neštěstím, upozorňuje ministr Rakušan

28. prosinec 2022

Kontroly na hranicích se Slovenskem, které probíhají od konce září, budou pokračovat i v novém roce. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se osvědčily, podařilo se omezit migrační toky a zadržet na 136 převaděčů. „To jsou zločinci a obchodníci s lidským neštěstím. Rodinu někde ze Sýrie odvezou na slovensko-české pomezí a i s dětmi ji vypustí v lese. Mnohokrát to jsou i čeští občané,“ upozorňuje.

Češi a Slováci tvoří většinu zadržených převaděčů. Podařilo se jim zapojit do mafiánských struktur, pracují sofistikovaně. V jednom případě například migrantům pouze předali klíče od automobilu, který byl přistaven kousek za hranicemi.

Čtěte také

Účinnost kontrol Rakušan ilustruje na příkladu Belgie, kam dříve putovaly tisíce migrantů z afrického Burundi, aktuálně jde o jednotky osob.

„Informace o důsledných kontrolách se roznesla a nápor klesl. Máme i zprávy z česko-německé hranice, kde to ze stovek lidí kleslo na jednotky osob,“ přibližuje.

Českému předsednictví se také podařilo dohodnout vízovou harmonizaci se zeměmi západního Balkánu, a to do poloviny roku 2023.

„Považuji to za obrovský přínos v boji proti ilegální migraci a věřím, že nám to pomůže odstranit to, co nikdo nechceme: kontroly uvnitř schengenu. Je to klenot evropské integrace a kontroly bychom měli zavádět jen v krajních případech. V současné době jsme je výrazně omezili s tím, jak čísla klesala,“ dodává ministr vnitra.

Boj s dezinformacemi

Ministerstva aktuálně připomínkují rodící se plán boje proti dezinformacím. „Ten dokument je v současné době neveřejný, ještě dozná určitých změn, pak zveřejněn bude,“ vysvětluje s tím, že půjde o meziresortní strategii řízenou z Úřadu vlády.

Podpora ruského násilí vůči Ukrajincům, genocidy a teroristických činů je už za hranou.

Do poloviny příštího roku by měl vzniknout i zákon, předtím ale existuje celá řada nelegislativních instrumentů, kterými lze na dezinformace reagovat.

„Jsem liberál a rozhodně přes mě neprojde žádný zákon, který by byť jen náznakem cenzuroval názor jako takový,“ deklaruje Rakušan.

Čtěte také

„Může ale nastat situace, a podívejme se na Německo před několika týdny, kdy začne vznikat nějaká prazvláštní konspirativně-teroristická skupina, která chce změnit ústavní pořádek. V té chvíli by měl existovat instrument, jak zasáhnout proti šiřiteli takových informací,“ dodává.

Zatímco například veřejnou podporu Ruska nepovažuje Rakušan za postižitelnou, podpora ruského násilí vůči Ukrajincům, genocidy a teroristických činů, které Rusko na Ukrajině páchá, už je za hranou.

„Policie už asi 80 činů tohoto typu stíhá. Policie se přizpůsobuje novým typům hrozeb a kriminality,“ uzavírá s tím, že vznikla nová pracoviště pro boj s terorismem a kyberkriminalitou.

Bylo zavedení přímé volby prezidenta chybou? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související