Pravěký slon žil ještě před 3000 lety

26. prosinec 2012

Chobotnatec Palaeoloxodon, který měl vymřít před 10 000 lety, žil ve skutečnosti ještě o 7000 tisíc let později za vlády čínských dynastií Šang a Čou. Nasvědčují tomu fosilie, bronzové sošky slonů i paleoklimatická data.


Fosilní nálezy i umělecká díla dokazují, že ještě před asi 3000 lety žili v severní Číně sloni. Předpokládalo se, že šlo o slony indické (Elephas maximus), které dnes najdeme jen v nejjižnější části země. Slon indický vyžaduje tropické klima, ale v té době byla teplota vyšší než dnes. Na první pohled tedy přítomnost slonů indických v severní Číně nevypadá nijak nelogicky. Pochybnosti ale přinesl nový výzkum čínského historického klimatu. Jeho výsledky naznačily, že ani v období holocénního klimatického optima nebylo v severní Číně dost teplo na to, aby zde zimomřiví sloni indičtí dokázali přežít. Čínští vědci proto začali podrobně zkoumat fosilie slonů, které byly objeveny na počátku minulého století.

Výsledky naznačují, že před asi 3000 lety nežili v severní Číně sloni indičtí, ale docela jiní chobotnatci: sloni rodu Palaeoloxodon, kteří podle našich dosavadních znalostí vymřeli někdy okolo rozhraní pleistocénu a holocénu před 10 000 lety. Vypovídají o tom zejména fosilní kly slonů ze severní Číny, které jsou silnější a delší než u slonů indických. Navíc jsou téměř rovné, zatímco sloni indičtí je mají zakřivené.

Logo

Další důkazy přineslo33 bronzových sošek slonů starých 2300 až 4100 let, které vznikly za vlády dynastií Šang a Čou. Sloni mají na konci chobotu jeden či dva výběžky, kterým se říká „prstíky“ a které jim slouží k uchopení malých předmětů. Jak vypadal chobot pravěkých slonů rodu Palaeoloxodon, nevíme. Jisté však je, že sloni indičtí mají jen jeden prstík, zatímco ti na starých bronzových soškách ze severní Číny dva. A to znamená, že vzorem sochařů v žádném případě nemohl být slon indický. Sloni Palaeoloxodon tak zřejmě žili o hodně déle, než jsme se odvažovali předpokládat.


Zdroj: Quaternary International

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio