Pracovní závazky jsou špatný nápad. Ministerstvo musí ukázat, že o nás stojí, říká místopředsedkyně Mladých lékařů

11. únor 2019

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO navrhuje, aby lékaři po studiích museli přijmout závazek, že zůstanou po skončení studia tři až čtyři roky pracovat v Česku. Chce tak řešit problém stárnutí českých lékařů.

„Je to jednoznačně špatná myšlenka,“ hodnotí místopředsedkyně spolku Mladí lékaři Martina Žižlavská. Podle ní přibývá lidí, kteří do zahraničí odcházejí kvůli znechucení z poměrů v českém zdravotnictví.

Jedním z problémů je nedostatečný odborný dozor nad praxí mladých lékařů, kteří tak jsou vystaveni stresu i právním rizikům. Dalším problémem jsou obrovské nároky na přesčasovou práci v lůžkové péči, kdy dochází k porušování zákoníku práce.

Legálních je 150 hodin přesčasů za rok, což většina lékařů překročí v únoru nebo v březnu.
Martina Žižlavská

„A v těchto podmínkách vám ještě někdo řekne, že se máte k něčemu upsat. To není správně. Proč bychom měli chtít, aby v českém zdravotnictví pracoval někdo, kdo chce odejít do zahraničí nebo dělat jiný obor,“ dodává.

Ministerstvo a kraje by spíše měly pracovat na pozitivní motivaci, aby mladým lékařům ukázaly, že o ně stojí a například jim zajistily atestační vzdělávání.

Lékaři odcházejí za lepším

„Mladí kolegové vcelku pochopitelně hledají pro sebe to nejlepší. A v určité míře hledají práci i za hranicemi,“ říká poslankyně Věra Adámková (ANO). Zároveň dodává, že nejde jen o peníze, ale i o systém vzdělávání, který se v posledních letech velmi chaoticky měnil.

Němečtí lékaři odcházejí do USA, k nim zas chodí naši lékaři. Nikde na světě to není možné vyřešit. Ale je potřeba spravedlivé ohodnocení práce.
Věra Adámková

Řešení, které navrhuje ministr zdravotnictví, je podle ní vysloveně represivní a pouze by urychlilo odchod jiných lékařů. Přiznává ale, že se s ministrovým návrhem v písemné podobě neměla možnost seznámit.

Platy lékařů přece rostou. Někde se blíží 100 tisícům měsíčně, tvrdí ministr zdravotnictví Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Opravdu hrozí českému zdravotnictví kolaps, jak upozorňují odbory? Nebo jim jde „jen“ o už dřív slíbené plošné 10% navýšení platů? Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestraník za ANO) to tak černě nevidí a informace o nějakých plošných protestech prý nemá. Co ale má, jsou analýzy o výdělcích a lékaři na tom prý špatně určitě nejsou.

„Nevidím ani právní zakotvení, jak by se dalo někomu přikázat – jen proto, že vystudoval jednu určitou fakultu – že si nemůže vybrat práci a rozvíjet to, co vystudoval. To si neumím představit,“ podotýká s tím, že takový závazek by byl možný jedině výměnou za stipendia.

Adámková poukazuje i na to, že aktuálně se zvýšily platy mladým lékařům, a naopak výrazně méně těm starším, kteří ale na své mladší kolegy musí dohlížet. Lékaři také musí mít jasnou perspektivu, jakým způsobem budou přidělována rezidenční místa a další vzdělávání.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související