Povodně neumíme předpovědět a korigovat přehradami

15. říjen 2013

Před čtyřmi měsíci zasáhla řadu míst v zemi další vlna ničivých povodní. Postiženo bylo 970 obcí. evakuováno téměř 27 000 lidí. Celkové škody byly vyčísleny v řádu desítek miliard korun. Česká města a obce se už pomalu vypořádaly s následky červnové povodně.

Na stole ale pořád leží otázky, zda mohli vodohospodáři následky povodně zmírnit a zda není chyba v systému varování, když Česko řeší záplavy prakticky už pátý rok v řadě. V pořadu Zaostřeno odborní potvrdili, že v současnosti nejsme schopni dostatečně včas předpovědět povodně a podle toho regulovat vodní díla.V těchto letech máme vlhčí období. Ten význam retence v kraji je na velkých tocích daleko menší než se tomu přikládá. Na malých tocích je naopak velmi významný," říká ředitel Povodí Vltavy Zdeněk Zídek. Podle něj nemohou vodohospodáři dostatečně regulovat tok na vodních dílech, protože zatím nejsme schopni včas udělat dostatečně přesnou předpověď.

"Třeba se hodně mluví o Lipně a o tom, že se dá naplnit ještě více. Ale musíme si uvědomit , že Lipno má pouze sypanou hráz a nikdy nebylo přeplněno. Takže my nemůžeme riskovat, že by se dílo poškodilo nebo dokonce protrhlo, tak se do Českých Budějovic přižene 13 tisíc kubíků vody, které se nemají kam rozlít." Podle šéfa vltavského povodí se musíme rozhodovat mezi bezpečností - tedy budováním protipovodňových opatření - nebo s rizikem záplav, ale s životem v blízkosti vody.

Srovnáme-li četnost výskytu povodní ve 20. století s posledními patnácti lety, tak záplav výrazně přibylo. "Je to věc, která je daná cirkulací počasí, takže bychom se měli připravit na častější povodně v příštích letech," říká hydrolog Tomáš Vlasák z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něj ale nejde takové prohlášení generalizovat, protože se velmi těžko předvídá počasí na několik dní dopředu natož na několik let.

Hydrolog Tomáš Vlasák u předpovědí v době povodní připouští nedostatky. "U povodní je extrémní tlak na přesnost, protože o případné evakuaci obyvatel rozhodují někdy centimetry na vodním stavu. A to je dost často za hranicí našich možností," říká Tomáš Vlasák. Podle něj je problematická i charakteristika povodí v České republice, ve které mají řeky velmi blízko k pramenným oblastem, takže se voda do řek dostane ve velmi krátké době, v řádu hodin. "Pokud máme předpovídat na 48 hodin dopředu, tak musíme vycházet z velmi nejistých předpovědí srážek. Třeba bouřkové úhrny se prakticky nedají předpovědět," dodává hydrolog Tomáš Vlasák z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.