Potřebujeme decentralizaci zdrojů energie, ne uhlí, žádá hnutí Limity jsme my

27. listopad 2019

Česko čeká uhelný exit, jisté ale není kdy a jak. Členové tzv. uhelné komise připravují scénáře pro konec uhlí od roku 2030 dále. Současně skupina aktivistů z hnutí Limity jsme my pronikla do sídla společnosti Severní energetická v Mostě a vyvěsila transparent s nápisem „konec uhlí bez výjimek“.

Čtěte také

„Komplexně viděno s odklonem od uhlí souhlasím, pokud by to ale neznamenalo uzavření všech uhelných elektráren, protože to v příštích deseti letech nejde,“ tvrdí v pořadu Pro a proti náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla.

V České republice je asi 50 % elektrické energie vyráběno z uhelných zdrojů a v teplárenství je jeho podíl ještě vyšší. „Sice jsme teď exportéry elektřiny…, ale kolem roku 2024 očekáváme, že nebudeme. Bude třeba hledat jiné zdroje na to, abychom byli schopni pokrýt tuzemskou spotřebu.“

První kroky už prý stát podniká. „Máme uhelnou komisi, analyzujeme možnosti postupného útlumu... Osobně ale myslím, že zavřít zítra elektrárnu Počerady nebo Chvaletice nemůžeme, protože nejsou megawatthodiny jako megawatthodiny. To, že vyvážíme elektřinu, ještě neznamená, že můžeme odstavit zdroj v základním zatížení.“

Energii potřebujeme, takže stojíme i před tím, že jednotlivé kraje by měly její nedostatek a byl by problém se zásobováním. Ale Česká republika i jednotliví provozovatelé dělají poměrně hodně pro to, aby ekologizovali jednotlivé zdroje. V porovnání s rokem 1990 emise oxidu uhličitého letos klesly o víc jak 35 %, jednotlivé kraje mají prokazatelně lepší životní podmínky.
René Neděla

„Výjimky jsou oprávněný legislativní nástroj, který umožňuje Evropská komise... A ohledně Počerad si někdo mylně myslí, že stát řídí ČEZ. Ale management společnosti se řídí zákonem o kooperacích..., stát mu nemůže jen tak nařídit, aby něco prodával, nebo si něco nechal,“ upozorňuje René Neděla.

Hledejme řešení už teď

Čtěte také

„Naším cílem je co nejrychlejší a spravedlivý odklon od uhlí. Je nepochybné, že s uhlím musíme skončit, ale odklon od něj musí nastat co nejdříve,“ říká Petra Jelínková z hnutí Limity jsme my.

Podle ní bychom v příštím desetiletí měli zavírat uhelné elektrárny. „Je třeba uhlí nahrazovat obnovitelnými zdroji. Určitě by pomohlo nevyrábět energii, která pro nás není potřebná, protože kolem 20 % vyrobené elektřiny vyvážíme do zahraničí.“

Něco uděláno bylo, ale rozhodně to není dost. Ke snížení emisí dochází, ale to částečně souvisí s tím, jak to v 90. letech vypadalo s průmyslem, kdy došlo ke kolapsu. Od té doby je snižování emisí minimální... A ano, energii potřebujeme, ale jiný způsob jejího fungování: decentralizovanější zdroje, demokratizaci energetiky. To bude chvíli trvat a není důvod k odkladům, ničení zdraví lidí a životního prostředí a prohlubování klimatické krize.
Petra Jelínková

Elektrárny jako Počerady nebo Chvaletice není prý třeba zavírat hned zítra. „Můžeme ale pracovat na tom, aby to bylo možné. Máme velké rezervy ve využívání obnovitelných zdrojů. Na to bychom se měli soustředit, a ne odkládat řešení a tvrdit, že v nejbližších letech něco není možné.“

„Podle rozptylových studií Greenpeace udělení výjimky znamená i lidská úmrtí, kdy emise zasáhnou tisíce lidé v okolí... Nemůžeme jako obyvatelé této země... svým zdravím a životem podporovat něčí byznys. Pokud chtějí majitelé Chvaletice provozovat, musí investovat do ochranných opatření i pracovat na tom, aby se tato elektrárna mohla uzavřít,“ žádá Petra Jelínková.

Spustit audio

Související