Baterie i obnovitelné zdroje se musí ještě dál vyvíjet, obhajuje německou Energiewende expert

20. květen 2019

Kancléřka Angela Merkelová potvrdila, že Němci chtějí být do roku 2050 klimaticky neutrální. Země už v roce 2011 ohlásila prudký obrat v energetické koncepci, tzv. Energiewende, tedy úplně se obejít bez jaderných zařízení a postupně zavřít i uhelné elektrárny.

Tomáš Hüner: Obnovitelné zdroje jsou omezené, existují dvě možnosti – jádro a zemní plyn

Tomáš Hüner, Náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR

Pokud bychom se rozhodli změnit názor na stavbu nového jaderného bloku, tak je potřeba změnit státní energetickou koncepci. Alespoň to říká ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner s tím, že pokud neznáme jiný recept, je potřeba se držet toho původního.

„Podle toho, co víme, a co vidíme v současnosti, tak pokud to vůbec má Německo dokázat, tak to bude ještě dlouhá cesta... Chybí řada věcí, které by umožnily využívat potenciál obnovitelných zdrojů líp než dosud,“ uvedla v pořadu Pro a proti předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Podle ní elektrickou energii zatím ještě neumíme efektivně a levně skladovat, což je základní předpoklad pro úspěch Energiewende. „Všechny zatím dostupné způsoby jsou využitelné, ale bohužel zatím toho moc neřeší.“

Až 80 % vzácných kovů a zemin se těží v Číně, která velmi expanzivně nakupuje všechna ložiska nebo právo těžby v Africe a jižní Americe. Tak, aby trh se surovinami měla v rukou. Tady bych dávala velký pozor na závislost (a na naše domácí zdroje).
Dana Drábová

Kapacita baterií sice narostla, ale stále je to málo. „Ukládání energie do plynu je možné, ale každá taková transformace znamená značné ztráty... Technologie v demonstračních verzích existují taky, ale téměř je nenajdete nasazené do každodenního provozu.“

„Zatím tak 62 % lidí v České republice říká, že sice není z jaderných elektráren úplně na větvi, ale protože je umíme rozumně a bezpečně využívat, tak proč bychom to nedělali. Až se to obrátí, tak bude naše diskuse jiná,“ shrnuje Dana Drábová.

Změnu potřebujeme, ale...

„Energiewende není pouze o obnovitelných zdrojích, ale i o dalších technologiích. Taky o zvyšování energetické účinnosti nebo nástupu akumulačních systémů,“ připomněl výkonný ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Dodal, že nástup obnovitelných zdrojů, a navyšování jejich podílu, je postupné. „Nikdo samozřejmě nenavrhuje radikální změnu do 24 hodin, spoléhat se na ni 100% hned zítra. Optimisticky bych věřil, že baterie se postupně vyvinou.“

Producenti baterií i automobilky si zajišťují zásoby... a mohou konkurovat Číně. Ostatně, Tesla už to dělá několik let budováním tzv. gigatováren na produkci baterií. Druhým průlomovým elementem je recyklace baterií a jejich uzavření do cirkulárního cyklu (přepracování starých baterií do výroby nových).
Martin Sedlák

Obnovitelné zdroje jádro nenahradí. Ale bude to důležitá složka energetického mixu, říká Drábová

Dana Drábová

Pravděpodobný nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček tvrdí, že je třeba urychlit dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Se stavbou jednoho bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky.

Za posledních pět let se meziročně zvyšuje využití baterií až o 10 %, zároveň klesá jejich cena. „Chemické baterie jsou už komerčně nasazené. V Německu je několik stovek megawatt systému k ukládání energie pro domácnosti i na stabilizaci sítě. Také Čína, USA, Velká Británie nebo Nizozemsko využívají mix baterií s obnovitelnými zdroji.“

„Baterky se postupně budou vyvíjet, opět se posune jejich ekonomika a nabídnou levnou elektřinu pro skladování v domácnostech i v průmyslovém měřítku... Ještě máme oblast sezónní akumulace založenou na velkých průmyslových projektech využití vodíku a metanu. To je zatím budoucnost,“ dodává Martin Sedlák.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Pro a Proti. Ptala se Veronika Sedláčková.

Nové lithiové baterie byly inspirovány strukturou granátového jablka
autoři: Veronika Sedláčková , oci

Související