Potrat v 6. měsíci těhotenství? I to je v Malawi možné…

20. červenec 2018

V Malawi se některé ženy snaží docílit potratu tím, že vypijí speciálně namíchaný lektvar. Mnohdy tak zabijí nejen dítě, ale i sebe.

„Byla v šestém měsíci těhotenství. Bez toho, aby se s kýmkoli poradila, rozhodla se pro potrat. Připravila si tak speciální směs z rostlin. Pak ale hned krvácela z nosu, úst i uší. V nemocnici zjistili, že se otrávila. Zemřela,“ vzpomíná vdovec.

Místní ženy si prý, když chtějí předčasně ukončit těhotenství, podobnou směs připravují úplně bežně. Podle tradicí. Loveness Saulus, předsedkyně spolku sdružujícího místní přírodní léčitele, ale říká, že ona sama nikomu podobné lektvary nepřipravuje.

Já naopak ženám, které se neúspěšně snaží otěhotnět, pomáhám. S pomocí speciální směsi bylinek...
Loveness Saulus

Kolik Malawanek se k potratu nakonec opravdu odhodlá, není známo. Antikoncepce je minimální, a tak se matkami stávají už 13leté dívky. Navíc, nějaké centrum pro rodičky je často až desítky kilometrů daleko. V takových případech se nastávající maminky prostě vydávají na cestu už pár dní před porodem, nebo přivádějí děti na svět doma.

Když jsem jí trhala zuby, tak přitom klidně kojila, vypráví šokovaná sestřička

S International Humanity v Malawi aneb Vzpomínky na Afriku

Ve fanuelské nemocnici v Malawi letos působí slovenská zubařka Kristýna Halmová a práce tu má nad hlavu. Denně vytrhne v improvizované ordinaci desítky zubů.

„Takže rodí prostě jen s laickou podporou, nebo samy. Některé pomáhá léčitel, jiné šaman. Ale nevím, jestli to není ještě horší,“ popisuje místní situaci lékař Rastislav Maďar, který by v malawském Fanuelu rád postavil porodnici.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související