Virem HIV je možná nakaženo až 80 % obyvatel Malawi, o své nemoci často nevědí

19. červenec 2018

Do nemocnice ve vesnici Fanuel, kde ordinují čeští a slovenští lékaři, přichází lidé s mnoha zdravotními problémy. Nejčastěji ale personál ošetřuje děti s podvýživou a často se setkávají i s nákazou virem HIV.

Testovaných na přítomnost viru HIV v těle je přitom poměrně málo. „Uvádí se, že testována je více než polovina lidí, ale není to pravda. Testy na HIV má mnohem méně lidí. Zájem je přitom velký. Snažíme se lidem vysvětlit, že je dobré vědět, jak na tom jsou. Protože jen tak se mohou začít léčit,“ popisuje situaci Aaron Maluwa, koordinátor mise a překladatel Rastislav Maďar.

„Počet testovaných na HIV je menší než netestovaných, takže kdokoli z našich pacientů může být HIV pozitivní a neví o tom,“ doplňuje. Nakažených přitom může být až 80 % obyvatel země. Situaci nepřispívá ani nízká informovanost. Rodiče, kteří jsou HIV pozitivní, si často neuvědomují, že nákazou mohou trpět i jejich děti.

Plné bříško tekutiny se vyšetřuje tak, že se z jedné strany udeří prsty a na druhou stranu se to přenáší v podstatě jako tlaková vlna.
Rastislav Maďar

Dalším závažným problémem, který se týká právě dětí, je podvýživa. Jedním z příznaků je typicky nafouklé bříško plné tekutiny, které způsobuje nízký příjem bílkovin. „Obvykle to ty děti nebolí, ony to ani vlastně nevnímají jako hendikep. Jenom se jim s tím samozřejmě velmi těžce pohybuje,“ vysvětluje Maďar. Lékaři na rodiče podviživených dětí apelují, aby zpestřili stravu třeba o sóju, luštěniny nebo vajíčka.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. Další díl vědeckého dobrodružství vás čeká už zítra.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.