Když jsem jí trhala zuby, tak přitom klidně kojila, vypráví šokovaná sestřička

18. červenec 2018

Ve fanuelské nemocnici v Malawi letos působí slovenská zubařka Kristýna Halmová a práce tu má nad hlavu. Denně vytrhne v improvizované ordinaci desítky zubů.

Kvůli potížím s elektřinou a nefunkčnosti sterilizátoru, musí zubní lékařka sterilizovat nástroje v obyčejném kotli s vroucí vodou. Podobně improvizované podmínky mají i přímo v ordinaci. „Trháme zuby na plastové stoličce, hlavu mají opřenou o stěnu (nebo tady o sestřičku) a svítíme si čelovkou,“ popisuje polní podmínky Kristýna Halmová.

Místní zubařina je prý fyzicky náročná. Denně se tu totiž vytrhne až 70 zubů. „Dnes jsme trhali jedné paní i deset a dalšímu pacientovi sedm zubů,“ říká doktorka.

Zkažený zub musí ven

Když vidíte skutečnost tváří v tvář, je to neskutečně silné, říká zdravotnice o práci v Africe

S International Humanity v Malawi aneb Vzpomínky na Afriku

Před pěti lety vystavěli čeští a slovenští lékaři pod záštitou neziskové organizace International Humanity, a ve spolupráci s domorodci ve vesnici Fanuel, nemocnici. Do Malawi pravidelně jezdí poskytovat své služby a místní si prý jejich práce velmi váží.

Vrtání a plomby tady nepřicházejí v úvahu, a tak se přistupuje rovnou k resekci. Lidé navíc často přicházejí až s bolestivými kazy, kdy jsou zasaženy kořeny a vytržení je jedinou možností.

Pacienti jsou ale velmi disciplinovaní a útrapy zubařského „křesla“ snáší s odhodláním. „Mě dneska překvapila maminka, která přišla s miminkem a během toho trhání zubů kojila. To se nedá popsat slovy. Ještě teď z toho mám husí kůži,“ vypráví sestřička Markéta Břusková, která už ve fanuelské zubní ordinaci sama vytrhla dva zuby.

Jsou opravdu maximálně spolupracující, oproti našim slovenským a českým pacientům.
Kristýna Halmová, zubní lékařka

„Pacientů je hodně a času málo,“ vysvětluje Břusková a dodává, že práce ji moc baví a je pro ni neskutečně zajímavá.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. Zítra ve Vědeckém dobrodružství uslyšíte, příběh ženy, která chtěla potratit.

Spustit audio

Související