Poruchy učení u protinožců

21. prosinec 2010

Specifické poruchy učení v Austrálii a Česku. Závislost jako nemoc. Poruchy spánku, biorytmy a noční močení.

Před nedávnem v Praze přednášel australský odborník v oboru speciální pedagogiky docent David Evans z University of Sydney. Během své návštěvy poskytl rozhovor i Českému rozhlasu Leonardo - a dnes tudíž uslyšíte, jak se liší australský a český přístup k dětem se specifickými poruchami učení.

Další příspěvek se bude zabývat nikoli učením, nýbrž odnaučováním. S koncem roku mnoho lidí hodlá skoncovat i s různými neřestmi a závislostmi, ale někdy ani silná vůle nestačí. Odvykání závislostem je srovnatelné s léčbou nemocí. Zapeklitosti léčby přiblíží edukační sestra Kateřina Malá ze Všeobecné fakultní nemocnice.

V tomto týdnu prožíváme jednak nejdelší noc v roce, jednak sváteční dny, a pro většinu z nás to znamená vybočení ze zaběhnutého denního rytmu. Biorytmy a poruchy spánku si připomeneme i v dnešním Ženšenu. MUDr. Romana Richterová a MUDr. Martin Pretl pohovoří o vlivu nočních návštěv WC na kvalitu spánku. Prof. Jaroslav Petr napsal aktualitu o molekulách, které přeřizují naše biologické hodiny.

autor: mas
Spustit audio