Pomáháme, kritika je laciná, tvrdí šéf agentury pro začleňování. „A kde jsou výsledky?“ ptá se zástupce Romů

23. srpen 2024

Zástupci Romů si stěžují, že Agentura pro sociální začleňování nedokáže efektivně řešit problémy vyloučených lokalit. „Romové mají roli v teoretické rovině, ale jejich reálné zastoupení je slabé,“ říká pro Český rozhlas Plus v pořadu Pro a proti místopředseda Rady vlády pro romské menšiny Marian Dancso a volá po transformaci agentury. „Řešení sociálního vyloučení je samosprávná kompetence obce, nemůžeme to udělat za ni,“ brání agenturu její ředitel Martin Šimáček.

Pane Dancso, co vyčítáte agentuře při řešení problému sociálně vyloučených lokalit?

Dancso: Dlouhodobě říkáme, že Romové nejsou do všech aktivit zapojení dostatečně, tak, jak bychom si představili. Chceme, aby agentura vyvíjela větší tlak na města a obce, minimálně v kontextu participace Romů.

Dlouhodobě se hovoří o tom, že by se Romové měli více podílet na zlepšování svého okolí, na zlepšování života ve vyloučených lokalitách. A jsme přesvědčení, že se tomu tak neděje.

Čtěte také

Pane Šimáčku, čím si vysvětlujete kritiku, že se Romové necítí být dostatečně zapojeni do činnosti agentury?

Šimáček: Tato debata a kritika, byť někdy je laciná a bez diskuse nad daty a výsledky práce agentury, je tu od začátku a je pochopitelná, protože Romové v Česku jsou skutečně pod tlakem. Jejich frustraci rozumím. Na druhou stranu právě proto na to agentura reaguje.

V lokalitách jsou našimi klíčovými partnery organizace, které tvoří Romové, velmi intenzivně jsme rozšířili podporu komunitní práce a participaci…

Agentura je partnerem pro obce, to znamená, že na jejím území se potřebujeme s obcí dohodnout. Nikdy nebudeme pracovat přímo s lidmi v terénu, budeme pomáhat obci, aby nastavila opatření, která budou fungovat pro lidi v území.

Zodpovědnost obcí

Jak by měla vypadat spolupráce agentury s obcemi a její tlak na zapojování Romů do své činnosti?

Dancso: Spousta měst a obcí spolupracuje s agenturou na bázi dobrovolnosti. Často jenom proto, že možná vidí čerpání určitých finančních prostředků z různých projektů. A tady si představuju ten tlak. Projekty by měly být specifikovány tak, aby lidé žijící v sociálně vyloučené lokalitě dosáhli třeba na práci.

Čtěte také

Jeden z klíčových problémů, na který jsme upozorňovali, je, že nevidíme skutečné dopady na život Romů ve vyloučených lokalitách. Nejen v oblasti vzdělávání, zaměstnanosti, bydlení a zdravotní péče, ale taky sociálních služeb, participace na veřejném životě nebo ochrany kulturní identity a dědictví.

Šimáček: Obcím nejenom poskytujeme podporu, aby ve své kompetenci vytvářely podmínky pro sociální začleňování, ale vedeme je k tomu, aby do toho zapojovaly všechny občany.

Například v loňském roce se nám podařilo udělat 74 veřejných akcí ve městech a obcích, kde působíme, a zúčastnilo se jich téměř 10 tisíc osob. Touto cestou se snažíme otevřít platformu pro komunikaci mezi obcí a občany.

To je to, po čem pan Dancso a členové rady vlády volají. Jenom když jim to prezentujeme, jako jsme to udělali před třemi týdny na monitorovacím výboru, tak to nechtějí slyšet a rovnou se obracejí se stejnou věcí na premiéra.

Cílem je transformace lokalit

Pane Dancso, když jste měli možnost diskutovat vaše výhrady na monitorovacím výboru, tak jste po něm prohlásili, že klíčové otázky ohledně dopadu činnosti agentury na situaci Romů zůstaly nezodpovězeny. Jaké?

Čtěte také

Dancso: My jsme chtěli znát konkrétní dopady na život Romů ve vyloučených lokalitách. Chtěli jsme konkrétní data, kolik Romů se podařilo zaměstnat, kolika romským studentům se podařilo zpřístupnit kvalitní vzdělání atd.

Tato data dlouhodobě nikde nejsou a myslím si, že na to, že agentura disponuje penězi v řádech desítek milionů korun z rozpočtu, tak je třeba poukazovat na to, jaké jsou ty dopady v praktické rovině.

Šimáček: Před asi rokem a půl jsme zavedli monitoring. Dokážeme sledovat, kde se nám daří pomáhat a jaké jsou dopady na konkrétní počty lidí. Ale data jsou zatím jenom za velmi krátký čas. Jestli potom uvidíme kvalitativně, jak se lidem zlepšuje situace...

To není tolik o číslech. Musíme docílit toho, že se lokalita transformuje, že lidem se bude rezidenčně dařit lépe.

Zapojuje agentura Romy dostatečně? Kde všude působí? A jaké konkrétní projekty realizuje? Dozvíte se v záznamu celé diskuse. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio

Související