Polská krize - samá dvojčata

2. říjen 2006

"Kdyby byly dnes volby, tak by Kaczyńští mohli tvrdit, že měli velké plány, ale neměli je kdy uskutečnit. Pokud počkáme půl roku, pak zjistíme, že žádné plány nemají, zůstanou na suchu a už se nevzpamatují. Nyní by se zakopali v prezidentském úřadě a tvrdili by, že byli poškozeni zrušením smlouvy..." Tak charakterizuje současnou vládní krizi ve Varšavě bývalý polský prezident Lech Wałęsa. Ještě dodává: "Tady levá ruka podepisuje traktát nebo jakousi smlouvu a pravá už odjišťuje granát."

Bezpochyby jde o trefnou charakteristiku dnešní politické scény v Polsku a příčin krize, která tam právě probíhá. Vychutnat si ji však pohříchu může jen zasvěcený. Odvolání Andrzeje Leppera, předsedy Sebeobrany z vlády umožnilo krizi obnažit, ale nezpůsobilo ji. Ta trvá nejméně od loňských voleb do Sejmu.

O co v Polsku jde?

Minulý rok se volby do Sejmu nesly v duchu povolební spolupráce dvou stran , majících obě značnou naději na úspěch u voliče, Občanské platformy, vedené dnes Donaldem Tuskem, a Práva a spravedlnosti, vedené dnešním premiérem Jaroslawem Kaczyńskim. Obě strany strany polským voličům slibovaly mravní nápravu společnosti, poznamenanou liberálním relativismem, vymýcení korupce a klientelismu, které se usídlily ve vládních palácích v době socialistických vlád, a rázné vypořádání se komunistickou minulostí. Přestože rétorika obou stran se poněkud lišila, měly a mají k sobě daleko blíže, než by se na první poslech zdálo. Současná ministryně financí Zita Gilowská pochází z Platformy. Návrh státního rozpočtu, se kterým zamýšlela Kaczyńského vláda jít do Sejmu, usiloval o pokles zadlužování Polska. Vyhovoval rovněž Občanské platformě. Nestřídmost projevoval pouze dnes už bývalý ministr zemědělství Andrzej Lepper.

Důvodem, proč nakonec před volbami ohlašovaná koalice mezi Občanskou platformou a Právem a spravedlností nevznikla, byla dvojitá loňská podzimní prohra, kterou voliči Občanské platformě uštědřili. S PaS prohrála ve volbách do Sejmu. A Donald Tusk prohrál prezidentské volby. Tak si dnešní situaci vysvětlují někteří politici z Práva a spravedlnosti. Mluvčí PaS Adam Bielanczyk pro rádio Jedynka uvedl: "Právo a spravedlnost dvakrát Občanské platformě předložila velkorysou nabídku, post předsedy Sejmu a polovinu vlády... Platforma tyto návrhy dvakrát po sobě odmítla. Na jaře jsme nabídli dohodu o rozpuštění Sejmu a vypsání předčasných voleb. Platforma odmítla... Po všech těch nedávných výpovědích nemohu než dojít k závěru, že Donald Tusk je nemocný z bratrů Kaczyńských. Nemůže se srovnat s tím, že se nestal polským prezidentem, že voliči rozhodli jinak...."

Dodejm k tomu, že teprve po několikaměsíčních námluvách se Právo a spravedlnost letos na jaře rozhodla pozvat do vlády krajně pravicovou Ligu polských rodin a populistickou Sebeobranu Andrzeje Leppera. Tak nedávná slova Jana Rokity, dalšího z vůdců Občanské platformy, "jsem a byl jsem si jist, že se uskuteční předčasné parlamentní volby. Nikdy jsem nevěřil tomu, že by se čtyři roky mohl udržet u vlády tábor, koalice, která pro zemi nemá žádný společný plán..." I když Rokita jakoby citoval Lecha Wałęsu, z jeho úst podobná slova zní trochu falešně.

Bratři Kaczyńští flintu do žita neházejí. Tento týden zahájí jednání s Lidovou stranou o jejich možném vstupu do vlády. Strana, která se pohybuje na hranici volitelnosti, by mohla účastí ve vládě na sebe více upozornit voliče.

Prezident Lech Kaczynski o víkendu slíbil, že se sám do politických jednání vloží. Neumí si představit jinou vládu, než tu, která právě vládne. Podle něj je to celé bouře ve sklenici vody.Voda na mlýn "nepřátel" důstojnější role Polska v evropských strukturách a NATO.

V podtextu zůstává nevyslovená skutečnost. Volební účast v Polsku bývá v důsledku znechucení politikou výrazně nízká. Politické elity dělají vše pro to, aby byla ještě nižší. Karty, které tak voliči nakonec rozdají, se mohou podobat těm dnešním. Polsko dvojčat pro Polsko není žádnou výhrou.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: ern
Spustit audio