Politici a média

29. květen 2003

Doplnění chybějících členů Rady České televize provázela tradiční slovní přestřelka poslanců vládní koalice a poslanců opozice na téma politického ovlivňování médií. Poslanci, kteří v minulosti čelili výtkám, že se snaží získat vliv nad Českou televizí, nyní z téhož podezírají druhou stranu.

Z vládního tábora jsme sice tentokrát neslyšeli argument, že většina poslanců má od voličů mandát rozhodnout a prosadila své kandidáty zcela legitimně v logice nepřímé parlamentní demokracie, nicméně zazněla replika, že kdyby si vládní sestava neprosadila svou, rozhodovala by jiná koalice a do rady by se nedostaly osobnosti, nýbrž loutky. Důvod, proč jsou politici extrémně citliví na to, kdo bude volit ředitele České televize, může být dvojí. Buďto cítí odpovědnost vůči občanům a leží jim na srdci kvalita veřejnoprávní služby sdělovacího prostředku, který financují občané, anebo si přejí, aby tomuto sdělovacímu prostředku šéfoval člověk, který si od nich nechá poradit, co koncesionářům sdělovat a co nikoli.

Opoziční politici vždy tvrdí, že vláda chce média ovládat, a politici vládní oponují, že hájí zájem televizního diváka. Tento konflikt se bude opakovat tak dlouho, dokud poslanci nepochopí, že politici do složení mediálních rad mluvit nemusí a ani nemají. Nezpochybnitelně politicky nezávislá mohou být média pouze tehdy, když politici svěří jmenování členů mediálních rad nepolitickým sdružením a institucím, které budou delegovat osobnosti odborně a mravně respektované. Vládní koalice by si ušetřila obranu vůči výtkám opozice, kdyby místo hledání a prosazení vhodných radních prosadila změnu zákona tak, aby se tito pro příště vybírali mimo poslaneckou sněmovnu. Prosadit takový zákon mimochodem stále mohou. A měli by.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.