Pokud Unie přimhouří oči nad Babišem, bude to úder na princip právního státu, říká politolog Joch

19. únor 2020

V CEVRO Institutu a na VŠE vyučuje předmět Politické ideologie a řídí český think tank Občanský institut. Netají se sympatiemi k ODS a má za to, že její předseda by dokázal být lídrem sjednocené opozice.

Zamítavý verdikt Ústavního soudu v otázce zákona o střetu zájmů Roman Joch předpokládal. „Podíl na moci toho, kdo chce být naším vládcem – nebo z jiného pohledu služebníkem –, by neměl být spojen s podnikáním. Politická moc nemá být cestou k ekonomickému prospěchu,“ říká v Osobnosti Plus.

Čtěte také

S rozhodnutím ústavních soudců víceméně souhlasí. Výhrady má ale k části týkající se zákazu vydávat tištěná média. „Domnívám se, že k politice argumentace, přesvědčování a veřejný politický projev patří. Politik má mít právo si koupit nějaké médium, samozřejmě ne všechna, ale mít nějaké vlastní noviny s tím, že každý ví, komu patří a jaký politický směr v nich obhajuje.“

V otázce podnikání je ale Joch striktní. Pokud aktivní politik vlastní nějakou firmu, neměla by podle něj dostávat státní zakázky ani dotace. Připomíná třeba tradiční postup ve Spojených státech, kde politici v takové situaci svůj majetek buď prodávají, nebo dávají do slepého svěřenského fondu.

Úder na solar

Čtěte také

Varianta, že Evropská unie přimhouří oči v případě možného střetu zájmů Andreje Babiše (ANO) ze strachu, aby se Česko neodklonilo od Bruselu, je pravděpodobná, myslí si politolog.

„Centrální evropské instituce se takhle chovaly k mnoha jiným zemím, kde měly být přísnější – například vůči Řecku, Německu, Francii… Z hlediska politické reality je to lepší než jiná alternativa, z hlediska právního státu je to ale úder na jeho princip.“

Roztříštěná opozice

„Česká opoziční scéna je roztříštěná, co k tomu říct…“ hodnotí Joch zdejší politiku. „A nezdá se mi, že je tu nějaká schopnost vytvořit koalici, nebo že by jedna z velkých opozičních stran – ODS nebo Piráti – byla schopná prorazit a dostat se na 20 %. Situace je tristní,“ dodává.

Někdy, za určitých okolností, i koalice s ANO může být tím nejlepším ze všech špatných řešení.
Roman Joch

Šéfa ODS Petra Fialu vidí jako potenciálního lídra sjednocené opozice, ale jen za předpokladu, že by měl vhodné partnery. Občanští demokraté by podle Jocha mohli zabodovat otevřením nových témat a zaujetím razantního stanoviska.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Romanem Jochem. Mluvili také o trojím zdanění piva nebo možnosti politické sebevraždy hnutí ANO.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související