Petříček: Žalobou k evropskému soudu se dřív dozvíme, jestli je premiér ve střetu zájmů, nebo není

12. únor 2020

Proč Česko žaluje Evropskou komisi kvůli neproplacení dotací pro Agrofert? Podle ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Tomáše Petříčka je to kvůli ochraně českých zájmů. Navíc by Evropský soudní dvůr mohl konečně udělat tečku ve sporu, jestli premiér je, nebo není ve střetu zájmů.

Hájí tedy vláda zájmy Agrofertu, nebo daňových poplatníků? „Má priorita je hájit zájmy České republiky, a to i tímto krokem,“ odpovídá ministr Tomáš Petříček v Interview Plus.

„Evropská komise sama přiznala, že minimálně v části neproplacených dotací pochybila. My jsme do 10. února 2020 museli podat žalobu,… a taky jsme ji podali,“ dodává.   

Čtěte také

Žaloba je prý vlastně ochranou státu před žalobou soukromými firmami o ušlém zisku. „Postup jsme konzultovali s právníky, kteří nás už u Evropského soudního dvora hájí. Postupujeme stejně jako v minulosti, kdy jsme jich už v oblasti zemědělských dotací podávali šest, z toho čtyři žaloby jsme vyhráli.“ 

Podle Petříčka je v našem zájmu co nejdřív si vyjasnit situaci kolem auditů Evropské komise, přičemž ale žaloba nijak nerozporuje výsledky auditu.

„Pouze se vymezuje vůči postupu Komise při pozastavení vyplácení dotací, kdy sama pak následně jeden projekt proplatila,“ dodává. Pak přidává ještě podrobnosti: „Komise totiž sama na bilaterálních jednáních přiznala, že minimálně v části svých kroků pochybila.“  

Podle už dřív zveřejněných informací (potvrzených Státním zemědělským intervenčním fondem) jde o 4,5 milionu korun (177 629,71 EUR) na projekt holdingu Agrofert SPV Pelhřimov.

Evropský soud bude rychlejší? 

Čtěte také

Evropský soudní dvůr by tak prý mohl vyjasnit i možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), ale i otázky, jestli je, nebo není česká legislativa v souladu s evropskou.

„O tom totiž nemůže rozhodnout Evropská komise, ale pouze evropský soud. To je další důvod (podání žaloby), aby to mohl přezkoumat a říct, jestli český právní řad vyhovuje, nebo nevyhovuje… Můžeme dostat jasné stanovisko a rychleji tak celou situaci vyjasnit.“ 

Rychleji? „Jsme totiž tak v polovině celého auditního procesu,… který by mohl trvat ještě další rok nebo dva… Jak rychle by to mohl soudní dvůr vyřešit, je těžké odhadovat, ale v řádech desítek měsíců až několika málo let. Osobně to očekávám v řádu několika měsíců.“

Z jednání vlády, která rozhodovala, jestli Komisi zažalovat, se premiér sám vyloučil (a odešel z místnosti). „Je to především proto, aby nebylo rozhodnutí vlády zpochybňováno kvůli střetu zájmů premiéra. Myslím, že je to správný postup. Vláda je kolektivní orgán. Takového postupu se držíme dlouhodobě a je správný,“ vysvětluje.

Babišovy kauzy zatěžují vládu 

Petříček je také místopředsedou sociální demokracie, takže přidává i politický komentář: „Situace kolem premiéra ztěžuje práci celé vládě. Těmto kauzám věnujeme tolik času a energie místo toho, abychom řešili skutečné problémy občanů.“

Čtěte také

ČSSD šla ale do vlády s vědomím těchto problémů. „Nicméně, tehdy to bylo jediné řešení, které bylo na stole, aby vznikl stabilní kabinet. Neseme za to náklady, které jsou nepříjemné, chceme se věnovat problémům občanů a skutečně by si to měl vyřešit sám premiér a hnutí ANO.“

Na otázku, jestli je Babiš tedy dobrý premiér, který hájí zájmy všech lidí, pak Tomáš Petříček odpovídá: „To je otázka na voliče, aby se (podle toho) rozhodovali v příštích volbách… Já samozřejmě budu volit sociální demokracii,“ uzavírá.

Jak Česko nakonec doopravdy pomůže Číně v boji s koronavirem? Proč jsou spekulace, že se pod vedoucím stálého zastoupení ČR při EU Jakubem Dürrem houpe křeslo, jen nepodložené a proč ho Petříček nemá důvod měnit? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus Michaela Rozsypala.

Spustit audio

Související