Babiš je ve střetu zájmů, žalovat kvůli tomu Komisi je nesmyslné, míní Kalousek (TOP 09). Je to právní problém, nesouhlasí Feranec (ANO)

11. únor 2020

Vláda podala žalobu na Evropskou komisi kvůli neproplácení dotací pro Agrofert. Komise přerušila platby kvůli možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) – ten tvrdí, že kabinet jednal podle doporučení právníků a jinak postupovat nemohl.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) je Babiš nejpozději od srpna 2018 ve střetu zájmů a žaloba je proti zájmům občanů. Poslanec Milan Feranec z hnutí ANO to odmítá, Kalouskova slova jsou prý jen politická proklamace.

Čtěte také

„Je to jeden z důkazů, že už došlo k ovládnutí státu privátní skupinou. V zájmu českých daňových poplatníků je, aby nebyly vypláceny nelegální dotace. V zájmu jediného daňového poplatníka Andreje Babiše je, aby vypláceny byly,“ kritizuje poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vedle českého zákona o střetu zájmů poukazuje na nařízení Komise ze srpna roku 2018, z kterého prý plyne, že Babiš je ve střetu zájmů. „Tam už není žádný nejednoznačný výklad. A všimněte si, že české instituce o něm vůbec nemluví, protože to dobře vědí,“ míní.

Touto žalobou vzkazujeme celému světu, že nechceme respektovat společná pravidla. My – protože to čerpá náš premiér, který je pro nás důležitější než Česká republika a zájmy českých i evropských daňových poplatníků – se bráníme tomu, co je naprosto jednoznačné.
Miroslav Kalousek

„Od srpna 2018 nejpozději je český premiér ve střetu zájmů. Bez jakékoli diskuze. Je to ostuda mezinárodního rozměru a Česká republika místo toho, aby ji vyřešila, tak vede nesmyslné právní spory, mlží a klame veřejnost,“ zdůrazňuje Kalousek.

Vláda podle něj šíří dezinformace, že vše bylo v pořádku a úředníci Komise uznali všechny projekty kromě jednoho. „Po formální stránce jsou samozřejmě v pořádku, ale nebudou proplaceny někomu, kdo je ve střetu zájmů. A o něm není pochyb,“ opakuje.

Spor je o lex Babiš

Čtěte také

„To, co říká kolega Kalousek, je politická proklamace,“ reaguje poslanec Milan Feranec (ANO). Odmítá tvrzení, že žaloba je proti zájmům občanů, primárně prý jde o právní problém.

„Žaloba je na rozhodnutí Komise o zastavení plateb a řeší právní problém, jakým způsobem se vykládají české právní předpisy – v tomto případě zákon o střetu zájmů, tzv. lex Babiš,“ upozorňuje někdejší manažer Agrofertu.

Kdyby Babiš nevstoupil do politiky, tak není lex Babiš a všichni by asi byli spokojení. To je ta podstata, oč tu běží.
Milan Feranec

Feranec připouští, že Česko podléhá zmíněnému nařízení Komise a měli bychom upravit náš právní řád, pokud není v souladu. „Víme ale dobře, že audity i pozastavení dotací se týkaly záležitostí, které vznikly na základě českého zákona,“ namítá.

„Slyšíme už druhým rokem, co všechno bude Česká republika vracet, a zatím jediné, co vracela – respektive nečerpala – je 30 miliard z dob minulých vlád,“ uzavírá Feranec a nepředpokládá, že by údajný Babišův střet zájmů finančně poškodil stát.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.