Podzim 1969 aneb Kde jsou kořeny trampot

11. říjen 2019

Na konci září 1969 proběhlo plénum ÚV KSČ, kterým skončilo pětiměsíční nástupní období Gustáva Husáka v čele strany. O funkce přišli zbývající umírnění reformátoři a byla odvolána klíčová rozhodnutí roku 1968.

Následující tři měsíce se pak nesly ve znamení pnutí mezi pořád ještě relativně svobodnou kulturou, stále více dušenými médii, zbytky společenské otevřenosti a systematickým utahováním šroubů ze strany konsolidujícího se komunistického režimu.

Gustáv Husák-oficiální portrét

Vybrali jsme ukázky z dokumentů zářijového pléna i úryvky z ankety s některými členy ÚV KSČ, která měla ostřejší kurz propagandisticky podpořit.

Odvolání Dubčeka

Na zářijovém plénu byl také ze své náhradní funkce předsedy Federálního shromáždění odvolán Alexander Dubček, aby byl na konci roku jmenován velvyslancem v Turecku. Zařadili jsme několik ukázek z kritiky Alexandra Dubčeka i zprávu o jeho diplomatickém poslání.

Vybrali jsme také ukázku toho, jak se různé instituce zříkaly svých postojů v roce 1968 a slibovaly nápravu. Rovněž pak pasáž z vystoupení čelných představitelů strany na mítincích, které měly nový kurz zpopularizovat.

Slovo tehdy v médiích dostávali řadoví členové strany – samozřejmě pouze ti se správnými pronormalizačními názory. Vybrali jsme nahrávku rozzlobeného prostého straníka – kostrbatý dobový střih jsme ponechali beze změny.

Osobnosti v kurzu

Gustáv Husák

Z osobností, které se spěchaly přihlásit k novému normalizačnímu kurzu, jsme zařadili ukázky z rozhovorů s herečkou Jiřinou Švorcovou a čerstvě jmenovaným ředitelem Národního divadla Přemyslem Kočím.

Z oblasti kultury, která ještě rezonovala s předchozím svobodnějším obdobím, jsme vybrali ukázku z podzimního Mikrofóra, malý úryvek z obsáhlého cyklu Táto povídej s Janem Werichem a alespoň krátkou ochutnávku tlumočeného rozhovoru s Ellou Fitzgeraldovou. Na závěr jsme zařadili rozhlasovou zprávu o úmrtí skladatele, herce a zpěváka Jiřího Šlitra.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.