Podnikatel Günsberger: Prodej roušek je velký byznys. Nosit je přesto neznamená podporovat vládu

20. březen 2021

Pražský podnikatel a provozovatel košer restaurace King Solomon Aaron Günsberger po svém bojuje s pandemií, když ze zájmu zkouší respirátory dostupné na trhu a upozorňuje na zákulisí jejich nákupu. „Chápu, že po roce totálního chaosu, neprofesionality a obrovského tunelování státních zdrojů lidé vládě nevěří,“ říká Günsberger v pořadu Osobnost Plus.

Za tragické považuje, že lidé mytí rukou a ochranu dýchacích cest lidi přetransformovali v nenávist k režimu.

Čtěte také

„Setkávám se se spoustou lidí, kteří tvrdí, že když máte roušku nebo respirátor, tak podporujete vládu. To je šílené, protože virus nemá politickou příslušnost, není kapitalista, ani socialista, chce se jen množit,“ říká Günsberger.

Jakákoliv ochrana před nákazou je podle něj důležitá, ale prostředky dostupné na trhu se zásadně liší. „Na správném respirátoru by měla být napsána třída ochrany, tedy FFP2 nebo FFP3. Musí tam být vypsána také norma, podle které je vyroben, ale hlavně každý respirátor musí projít zkušebnou, což je značka CE.“

„Vyšší dívčí je, jestli to CE není zfalšované. Lidé nám z Evropy posílají různé respirátory, takže z Itálie jsem dostal seznam asi 300 respirátorů, které jsou zfalšované, tedy měly na sobě CE, ale neodpovídaly tomu. A 45 těchto výrobků se šíří i po České republice. Ale ověřování kvality respirátorů by měl dělat stát. A ne já nebo další,“ upozorňuje Günsberger.

Čtěte také

Podle něj jsou ochranné pomůcky dnes velký byznys. „Zdaleka to překovává ten Klondike, co tu byl v 90. letech. Každý obchodník, který měl finance, je investoval do ochranných pomůcek a snaží se je prodat. Ne vždy je tam zlá vůle, často jen prodejci nemají správné informace.“

Podle něj by si v boji proti koronaviru mělo Česko vzít za příklad Izrael. To, že se tam epidemická situace zlepšuje, přičítá Günsberger mimo jiné silnému lockdownu.

„Ten jsme tu ještě ani jednou neviděli. Ale to kouzlo je proočkovat celou populaci co nejrychleji, žádná jiná věc fungovat nebude. V Praze se očkuje zoufale pomalu a bez toho to nedáme.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Aaronem Günsbergerem.

autoři: Barbora Tachecí , oci

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.