Podání žaloby proti zablokování dezinformačních webů je užitečné. Měla by se vyřešit rovnováha mezi svobodou slova a celospolečenským rizikem, soudí novinář Koubský

10. červen 2022

U soudu se bude řešit způsob, jakým v Česku došlo k zablokování dezinformačních webů po ruské invazi na Ukrajinu. Žalobu podala dvě občanská sdružení obviňující ministerstvo obrany z porušení principu právního státu a základních práv občana. „Cílem žaloby je podle sdružení to, aby se do budoucna vyjasnily ústavní limity blokování webů a aby stát začal problematiku řešit systémově,“ popisuje šéfredaktor serveru lupa.cz David Slížek.

„Myslím si, že je užitečné, že byla podána, protože tím, že se jí budou muset příslušné orgány zabývat, se zase trošku víc vyjasní situace pro příští podobné případy,“ soudí redaktor Deníku N Petr Koubský v pořadu Online Plus.

Čtěte také

Hlavním argumentem žaloby je, že žádost Národního centra kybernetických operací, které spadá pod Vojenské zpravodajství, nebyla jen žádostí, ale závazným úředním nařízením.

„Nejhlubší podstata věci je, co my jako společnost chceme v podobných situacích dělat. Kde je rozumná rovnováha mezi svobodou slova a nějakým celospolečenským rizikem. Toto je to, co by se mělo vyřešit. Obávám se, že k této podstatě věci se to projednávání vůbec nemusí nakonec dostat a byla by to škoda. Bylo by dobře, kdyby došlo na ty nejzákladnější otázky,“ míní Koubský.

Kde je rozumná rovnováha mezi svobodou slova a celospolečenským rizikem?
Petr Koubský

Žaloba obsahuje několik formálních nedostatků a není formulována technicky vhodně. To by mohlo vést k jejímu zamítnutí. 

„Pokud ta žaloba neuspěje, tak to bude důkaz hlavně toho, že nebyla podána optimálním způsobem,“ uvádí Koubský. 

Nabíjení jednotně s USB-C portem

Elektronická zařízení prodávaná v EU budou nově muset být pro nabíjení vybavena portem USB-C. Povinnost se má týkat mobilních telefonů, tabletů, herních konzolí, digitálních fotoaparátů, nabíjecích sluchátek a mnohých dalších zařízení.

Evropská komise si od zavedení jednotného portu slibuje větší pohodlí pro uživatele a snížení množství produkovaného elektroodpadu. 

Čtěte také

„Je vlastně smutné, že po mnoha letech nedospěl elektronický průmysl k nějaké shodě na jednotném nabíjecím portu sám od sebe a že mu to musí vnutit vnější síla. Ale stalo se a myslím si, že z hlediska úspor materiálů a všeobecně i zdravého rozumu je to naprosto rozumný krok, který by se měl udělat a který je potřeba podpořit,“ komentuje redaktor Deníku N. 

O sjednocení pravidel pro nabíjení se pokusila Evropská unie už v roce 2009, a to s portem USB mikro. Dnes už celá řada zařízení využívá právě USB-C, které je nejuniverzálnější a dobře navržené z hlediska zapojení jak pro přenos datového signálu, tak pro nabíjení. 

„Je to do značné míry anti-Apple zákon. A myslím si, že společnost Apple měla mít dost rozumu na to, aby na to přistoupila sama od sebe. Ten rozum v tomto směru neprokázali. Zkusili to s tvrdohlavostí až do samotného konce. Tak teď se jim to řešení vnutí,“ dodává Koubský. 

Konec těžby kryptoměn

Americký stát New York vydal zákon omezující rozšiřování těžby kryptoměn na jeho území na dva roky. Zastavuje tak vydávání povolení k nové těžbě firmám, které k ní chtějí využít elektřinu z elektráren na fosilní paliva.  

Asi třetinu energie čerpá stát z obnovitelných zdrojů. Pro nové těžařské podniky se ale začaly znovu otevírat i starší uzavřené elektrárny na fosilní paliva. 

Čtěte také

„Z hlediska nějakého stanoveného precedentu to možná docela závažné je, protože tady vlastně stát říká ‚nechceme tady takovou technologii, protože je to plýtvání elektřinou, která se vyrábí způsobem, který poškozuje životní prostředí,‘“ vysvětluje Koubský. 

Opatření se týká jen některých kryptoměn, a to těch, které jsou těženy na principu Proof of work, jako je například Bitcoin nebo Ethereum. K těžbě jsou třeba velmi výkonné počítače a vše je tedy velmi náročné na spotřebu elektrické energie. 

„Jestliže chceme mít spolehlivou kryptoměnu, kryptograficky skutečně dobře zajištěnou, tak se ta bezpečnost vyměňuje za spoustu energie ve fyzikálním smyslu slova, která se do toho musí vložit. A zatím se nedaří tento princip ošidit,“ přibližuje situaci Koubský.

Poslechněte si celý pořad Online Plus v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související