Plicní tuberkulóza může v lidském těle roky jen spát. Projeví se při oslabení organismu

6. září 2020

Latentní tuberkulózní infekci si ve svém těle nosí odhadem tisíce lidí. Nijak se neprojevuje, nehlásí se kašlem a není ani vidět na rentgenu.

Tato infekce jen „tiše spí“ v těle pacienta – a čeká na příležitost, upozorňuje, vedoucí lékařka lůžkové stanice pro léčbu tuberkulózy Thomayerovy nemocnice Emília Kopecká. 

„Bacil se vůbec neprojevuje, ale při oslabení organismu se může aktivovat. Takto může přejít z latentí do aktivní tuberkulózy asi 10 procent nemocných,“ vysvětluje lékařka.

U lidí na biologické léčbě, dialýze nebo po transplantaci je riziko vzplanutí z latentní tuberkulózní infekce nejvyšší. V riziku jsou také ti, kdo přišli do přímého kontaktu s pacienty, kteří mají tuberkulózu.

Plicní lékaři by proto uvítali, kdyby se povedlo zavést registr pacientů s latentní tuberkulózní infekcí, jenže to znamená změnu legislativy.

Tuberkulóza = nemoc sociálně slabých

V roce 2019 u nás tuberkulózou onemocnělo 464 lidí, což bylo o 20 případů více než v roce předchozím. Česko tak patří k zemím s nejnižším výskytem této nemoci v Evropě.

Nemoc se šíří vzduchem, ale není zdaleka tak nakažlivá jako chřipka nebo covid-19. Aby mohlo dojít k přenosu, museli byste s nakaženým člověkem strávit mnoho hodin. Nejčastěji se tak od nemocného nakazí blízcí příbuzní nebo spolupracovníci. Stále taky platí, že častěji onemocní muži.

Tuberkulózou nejčastěji onemocní sociálně slabí jako bezdomovci nebo vězni. Asi třetina pacientů jsou pak cizinců, nejčastěji z Ukrajiny a dalších zemí bývalého Sovětského svazu a pak jsou to lidé ze Slovenska nebo Rumunska.

V Česku se povinně očkovalo až do roku 2010, dnes se vakcinují jen rizikové skupiny dětí. Očkování ale nechrání proti samotnému onemocnění, jen do jisté míry brání těžkému průběhu nemoci v ranném dětství. Stále větším rizikem je ale zmíněná latentní tuberkulózní infekce.

Na světě je ale tuberkulóza infekčním zabijákem číslo jedna, a to bez ohledu na to, že se stále ještě v mnoha zemích světa proti nemoci plošně očkuje.

Celý pořad Andrey Skalické si ale poslechněte v audiu. Dozvíte se, jak se tuberkulóza v Česku léčí a co by lékařům opravdu pomohlo.

Spustit audio

Související