Tuberkulóza rozhodně není vymýcenou nemocí. Ročně má na svědomí přes milion lidských životů

24. březen 2016

Máte pocit, že se s tuberkulózou v Česku už nemůžete potkat? Jste na velkém omylu. Jen v loňském roce se u nás léčilo zhruba 500 lidí. Naštěstí je ale přenos z člověka na člověka docela složitý.

Přednostka pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková k tomu dodává, že každoročně a celosvětově má tuberkulóza (TBC) na svědomí přes milion lidských životů. K tomu si ještě přidejte další číslo: 1,2 milionů pacientů má zároveň HIV i tuberkulózu.

„Je to velmi vážná nemoc, která napadá hlavně plíce, ale taky třeba ledviny,“ vysvětluje. Nejčastějším způsobem přenosu nemoci je vdechnutí. Nakazit se ale můžete z potravy, přímým kontaktem nebo prostřednictvím krevního oběhu.

Jaké jsou příznaky?

Nemocní s pokročilou TBC jsou vyčerpaní, velice hubení, nemohou dýchat, mají neustávající kašel a v noci propotí nejednu košili. „Není výjimkou, že dřív urostlý muž váží jen 40 kilo. Na začátku nemoci, když se k nám takový člověk dostane, je nutná intenzivní až resuscitační péče,“ dodává lékařka.

Když se nakazíte tuberkulózou, nepoznáte vůbec nic. Nákaza vyvolá imunologickou reakci v organismu a je otázka, jak se s ní vypořádá. Pokud se ale bacil tuberkulózy dostane na „dobrou živnou půdu“, může se množit a provádět změny na plicích a vy máte první příznaky.

Čtěte také

Je to kašel, nebo jen únava a třeba náznak nočního pocení. „Ale taky se můžete cítit zcela zdraví. Máme pacienty i s poměrně rozsáhlým nálezem, kteří nemají žádné potíže.“ Bohužel, často jsou už ale pro okolí nebezpeční a TBC předávají dál.

TBC v metru?

Naštěstí ale v ČR nemáme mnoho zdrojů nákazy. Podle dlouhodobých výzkumů musíte být s nakažlivým člověkem v kontaktu alespoň osm hodin. „Přenáší se klasickou kapénkovou infekcí a je třeba jistého počtu bacilů, aby vyvolala nemoc i u vás.“

Tuberkulóza

Dostat TBC jen cestováním v metru je tak vysoce nepravděpodobné. „To by vám nemocný musel kašlat přímo do obličeje nejmíň celou hodinu,“ uklidňuje lékařka.

Nejčastěji se lidé nakazí v nějaké komunitě, kde se TBC vyskytuje. Taky je možné, že jste se nakazili před léty a nemoc u vás propukne až s odstupem let. Ve chvíli, kdy máte poruchu imunity nebo máte léčbu, která imunitu snižuje (například revmatická onemocnění).

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio