Platné ano

19. květen 2003

O tom, že se Slováci v referendu vyjádří pro vstup do Evropské unie, se nepochybovalo. Velkým otazníkem ovšem bylo, zda hlasování bude platné. Čtyři předchozí slovenská referenda totiž ztroskotala na nižší než poloviční účasti voličů. Na pátý pokus se ovšem poprvé hlasovalo o skutečně závažné otázce, a tím lze vysvětlit, že nadpoloviční účasti v referendu bylo poprvé v historii slovenských plebiscitů dosaženo. Politici tak nemuseli přikročit ke krizovým scénářům jak občany přihlásit do EU, nikoli snad proti jejich vůli, ale proti jejich lhostejnosti.

Podmínka nadpoloviční většiny oprávněných voličů je přísnost, kterou mimochodem nezná zákon o referendu v Maďarsku, kde se nadpoloviční většina k rozhodování o EU nedostavila, a podobně naši zákonodárci usoudili, že kdo nevolí, svěřuje svůj osud s důvěrou do rukou těm, kdo nejsou líní vyhledat volební místnost, a že tedy nevolič nemá proč na nízkou účast reptat. Ve slovenském referendu mimochodem starší občané odhlasovali členství v unii mladým, kteří vesměs volbu ignorovali. Lze v tom spatřovat jakousi generační solidaritu. Staří zpravidla vědí, co je pro mladé dobré, a kdoví, zda by ti později narození svou účastí na rozhodování nepokazili krásný eurooptimistický výsledek, kdy pro členství hlasovalo devadesát dva a půl procenta zúčastněných.

Inspirací pro nás může být přínos slovenských médií. Sobotní slovenské noviny vyšly ráno v situaci, kdy po pátku byly v urnách lístky pouhých šestadvaceti procent občanů. Ti ostatní se dozvěděli, že volit nelenili například Vladimír Mečiar, či šéf jeho tajné služby Ivan Lexa, toho času ve vězení, ale například také hokejista Žigmund Pálffy či herec Marián Labuda. V Česku by se 14. června mohlo psát, že odvolil Karel Srba a Pavel Nedvěd.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.