PhDr. Jan Kalivoda: Exempla trahunt

19. únor 2013
Vstupte!

Možná jste na pultech knihkupectví zahlédli titul Verba docent, exempla trahunt, který na základě latinských citátů vysvětluje pravidla tohoto jazyka. Už první pohled prozradí, že rákoska a nekonečná nudná opakování jsou pouze rekvizity z filmu. Kouzlo latiny PhDr. Jan Kalivoda poodhalí v pořadu Vstupte!.

Čím je latina tak fascinující? Jaká tajemství skrývají dávné antické spisy a středověké rukopisy? I to už se dozvíte v pořadu Vstupte!, kde se zaměříme také na důležitost aktualizace latinsko-českých slovníků či na elektronickou databázi ke studiu a výzkumu řeckých a latinských autorů starověku, středověku i raného novověku.

PhDr. Jan Kalivoda ukončil v roce 1975 studium latiny, českého jazyka a literatury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Poté se zaměřil na studium starořečtiny, které ukončil v roce 1979, kdy také získal titul PhDr. Své první profesní zkušenosti sbíral v kabinetu pro edici spisů J. A. Komenského v Pedagogickém ústavu Československé akademie věd. Od roku 1977 působil jako odborný pracovník ve Státní knihovně ČSR, odkud v roce 1979 přešel do školství, kde vyučoval český jazyk, literaturu, ale také latinu. Od roku 1990 působí na Ústavu řeckých a latinských studií FF UK.

PhDr. Jan Kalivoda se věnuje především latinské bohemikální literatuře raného středověku, zvláště nejstarším českým hagiografickým textům. Současně se zaměřil na zavádění moderních informačních technologií do různých oborů klasické filologie. Je autorem učebnice Verba docent, exempla trahunt. Podílel se na překladu díla J. A. Komenského i na řadě odborných statí věnovaných znovu vydávanému dílu Isidora Sevillského. Současně českým čtenářům zpřístupnil svými komentovanými překlady řadu historicky i umělecky prvořadých literárních děl antické literatury. PhDr. Kalivoda je členem řady vědeckých společností a redakcí periodik.

V zítřejším Vstupte! uslyšíte:

Redaktor časopisu Vesmír Stanislav Vaněk bude se svým hostem Lukášem Humlem hovořit o zkušenostech se současným stavem amazonského farmaření a pokusí se posluchačům přiblížit známější i méně známé rostliny využívané v tropech Jižní Ameriky.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.