Petr Schwarz: Události týdne

26. duben 2014

Papež František tradičně na Velikonoce požehnal městu i světu a pomodlil se za mír. V Moskvě si to vyložili po svém, oznámili, že situaci na Ukrajině by mohly vyřešit ruské mírové sbory a protože jsou to chlapáci činu, ruská vojska se přesunula na kilometr od hranic.

Prezident Putin nabídl ruské občanství všem rusky mluvícím ze zemí bývalého Sovětského svazu a jeho ministr zahraničí Lavrov něžně upozornil, že jeho země bude v případě útoku na své občany reagovat stejně, jako když vojensky napadla Gruzii a také se vyjádřil o separatistech, kteří obsadili správní budovy v některých východoukrajinských městech, že jsou to, cituji „my, Rusové“. „Oni, Rusové“, mezitím umučili ukrajinského politika, zničili vrtulník ukrajinské armády, hodili granát na ukrajinskou hlídku a mimochodem zřejmě zorganizovali protiromský pogrom, což Rusko za zločin nepovažuje na rozdíl od boje o kontrolní stanoviště, ve kterém zase Ukrajinci zabili několik separatistů.

Putin stále tvrdí, že na Ukrajině zatím žádní ruští vojáci nejsou, což poněkud upomíná na nedávnou situaci na Krymu, kde také tvrdil, že oni dobře vyzbrojení a zorganizovaní ozbrojenci v neoznačených uniformách, které na Ukrajině nazývali „zelení mužíčkové“ a v Rusku „slušní nebo zdvořilí lidé“ ruští vojáci nejsou, aby jim nyní za jejich dobrou práci dal metál. Slavní Alexandrovci nahráli na tyto „slušné lidi“ ódu, což evidentně myslí vážně, takže to vůbec není legrace, jako když po pádu komunismu udělali s finskou parodickou skupinou Leningrad Cowboys slavný koncert nazvaný Total Balalayka Show.

Také Putin nově zdůvodnil připojení Krymu, podle této verze to bylo kvůli rozšiřování NATO, a když už začal s těmi vysvětleními, prohlásil, že internet je vynález CIA a on chce mít pro Rusko internet vlastní. Pro začátek zřejmě v Rusku skončí Facebook a Twitter a populární ruskou obdobu Facebooku VKOntakte převzali Putinovy lidé a vyhodili jejího zakladatele Durova, který radši ze země hned utekl.

Krymu slíbil Putin, že z něj bude ráj hazardu, v čemž se zřejmě případně inspiroval u nenáviděných USA, kde z provozu kasin žijí mnohé indiánské rezervace. Po tom všem není moc divu, že se Ruska bojí už mnoho jeho sousedů včetně nedávných věrných spojenců, třeba běloruský diktátor Lukašenko se vyjádřil, že nechce být toaletním papírem.

Zájem být prostředníkem v rusko-ukrajinské krizi vyjádřil český prezident Zeman a jeho předchůdce Klaus opět vyvolal dojem, že Češi jsou pro světovou politiku nepostradatelní slovy, že za současnou krizi nemůže Rusku ale západ a také, a to stojí za citaci, „všichni ti naši gerojové, Schwarzenbergové, Kocábové, Štětinové a další.“

Premiér Sobotka vyjádřil obavy, že zesílení sankcí proti Rusku poškodí ekonomický růst Evropské unie, a také slíbil Číně, že už ji Česko nebude kritizovat kvůli Tibetu, což prý má pomoci českým firmám na čínský trh, což zase určitě udělá radost Číňanům, už jen proto, že si pro případné české výrobky, které budou chtít zkopírovat nebudou muset jezdit přes půl světa. Šéf Úsvitu Okamura prezentoval plakát, na kterém jsou znázorněni „ti odlišní“ od Čechů jako černé ovce mezi bílými, což vyvolává obavy, zda nemá krizi identity.

Číňané - Ilustrační foto

Komunistická Čína se podle britského The Telegraph zřejmě stane zemí s největší křesťanskou komunitou na světě. Britský tisk rovněž přinesl zprávu, že severní Korea chce zkvalitnit svou televizní zábavu nákupem například známého Top Gearu, magazínu především o luxusních autech, což je pro zemi, kde moc aut nejezdí, zajímavá volba. Vzhledem k tamním neustálým hladomorům by ještě mohli koupit třeba kuchařskou show Jamieho Olivera. Dědičný komunistický vládce Kim v dynastii třetí chce ale aspoň obohatit jídelníček svých spoluobčanů o jeho oblíbený ementál a poslal do Evropy odborníky, aby se ho naučili dělat.

Nejvyšší hora světa Mt.Everest zřejmě letos nebude nikým zdolána, po tragické lavině totiž všichni šerpové odešli domů, takže výpravy nebude mít kdo dotáhnout na vrchol.

Mnoho vrcholů a žádné pády přeje do příštího týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio