Petr Schwarz: Události týdne

16. listopad 2013

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si nechal od širšího vedení své strany potvrdit, že jedinou hlavou partaje je on a o nové vládě má tedy vyjednávat také on, když už předtím odstoupili z čelných stranických funkcí jeho protivníci Hašek, Tejc a Škromach, kteří hned po volbách jeli do Lán načerpat rozumy od svého podporovatele prezidenta Zemana, aby se pak pokusili sami sociální demokracii převzít.

Sobotka se nyní vydal za prezidentem také, aby si ještě od něj nechal potvrdit, že ho premiérem opravdu jmenuje, a hned pak začal vyjednávat o nové vládě s lidovci a Babišovým ANO. Zatím si prý celkem rozumí v tom, co by chtěli, ale nějak se nemůžou dohodnout na tom, jak to zaplatit.

Prezident se ještě zotavuje z nočního zranění kolene a nechal se slyšet, že Sobotku premiérem jmenuje teprve po svém uzdravení, protože s hlavou státu na vozíčku by tento akt nebyl dostatečně důstojný. To nepotěšilo vozíčkáře, protože ti se domnívají, že když člověka osud dočasně či trvale na vozík upoutá, ještě to neznamená, že by postižený měl menší důstojnost než ti, na kterých se osud nevyřádil.

Současná vláda v demisi sice slíbila, že už moc peněz neutratí, ale zřejmě se to nevztahuje na auta, která jsou podle ní v mnoha resortech potřeba okamžitě nová, takže je ministři nakupují za desítky milionů. Také vláda přidala miliardu armádě, což je pozoruhodné zvláště v souvislosti s tím, že před časem premiér Rusnok vysvětloval, že akademii věd je potřeba peníze sebrat, takže je zřejmě důležitější modernější armáda, než modernější věda.

Rusnokův předchůdce Nečas pohrozil, že vystoupí ze své ODS, která vyhodila jeho novou ženu a bývalou šéfku úřadu jeho vlády Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, protože prý o změně jména neinformovala svou stranickou organizaci. Policie a státní zástupci mezitím nějak zapomněli, že původně tvrdili, že kauza vedoucí k pádu vlády se týká kmotrů, kteří ale na rozdíl od Nečase jsou stále v naprostém klidu. Bývalý poslanec a středočeský hejtman Rath se po roce a půl konečně dostal z vazby a hned médiím vysvětlil, že žádné úplatky nebral, veřejné soutěže ovlivňovat nechtěl a jen sháněl desítky milionů na sociálně demokratické volební kampaně. Jen tedy nevysvětlil, odkud tak asi myslel, že ty peníze, co dostává, jsou.

Češi poté, co národní banka oslabila korunu, vzali útokem obchody s elektronikou, dokud ještě nezdražila. Ve Venezuele to marxistický prezident Maduro vyřešil po svém – do obchodů s elektronikou poslal armádu a ta tam snížila ceny.

Muslimští extremisté bojující v Sýrii za islámský stát se na internetu pochlubili fotkou uříznuté hlavy svého nepřítele, s níž jejich bojovníci radostně křepčili. Jenže jak se posléze ukázalo, hlavu uřízli nedávno ztracenému veliteli jedné skupiny svých spojenců. Našli ho těžce zraněného blábolit cosi, z čehož vydedukovali, že sdílí jiný směr jediné pravé víry než oni, za což mu samozřejmě hlavu hrdinně uřízli a vystavili až do doby, než jim omyl docvaknul. Ať si všichni pitomci řežou radši hlavy navzájem, než aby je řezali nám ostatním, a ať co nejvíce lidí má hlavy a především srdce na svém místě, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio