Petr Schwarz: Události týdne

8. červen 2013

Řeky ve střední Evropě se po dlouhých deštích vylily z koryt a způsobily katastrofální záplavy. Nejvíce se vymkl z normálu Dunaj, ale největší počet obětí na životech byl v Čechách, k čemuž ze značné míry přispěli vodáci, kteří se přes ohromné riziko na rozbouřené řeky vydali, předvádět se, což při střízlivém pohledu zvenčí je těžko vysvětlitelné něčím jiným než sebevražednou mánií či snahou posmrtně získat celosvětovou Darwinovu cenu pro ty, kteří svým hloupým skonem nejvíce přispějí ke kvalitě genofondu lidstva.

Že tato mánie postihla ve stejné době Čechy celosvětově se zdá naznačovat případ z druhého konce planety, kdy pobřežní stráž u břehů Tchajwanu vylovila z vody našeho krajana, jenž se pokusil na improvizovaném voru překonat po moři 1 400 kilometrů do Japonska, protože mu prý skončilo vízum a došly peníze, ale jeho plavidlo se začalo rozpadat chvíli po vyplutí.

Ministr financí Kalousek oznámil, že postižení povodněmi budou mít úlevy na daních, ale když to oznamoval, natolik pletl jazykem, že vyvolal spekulace o další politické viróze, což překvapivě sám Kalousek druhý den uvedl na pravou míru prohlášením, že byl opilý, za což prý mohlo vyčerpání, tři dny beze spánku a dva panáky tvrdého alkoholu.

Daně naopak bude muset začít platit belgická královská rodina, která tak doposud činit nemusela. Evropská komise potvrdila, že Lotyšsko, které před pár lety krachovalo a nyní má nejvyšší hospodářský růst mezi zeměmi starého kontinentu, se už od ledna může stát dalším, osmnáctým, státem Eurozóny.

Před vojenským soudem v USA začal proces s vojínem Manningem, který při službě v Iráku pustil na internet statisíce vládních dokumentů, způsobil největší únik tajných informací v dějinách Spojených států a nyní mu hrozí doživotí. Podle informací listu Washington Post získává americká vláda nesmírná kvanta dat, která lze využít ke sledování lidí, přímo od počítačových a internetových gigantů jako Microsoft, Apple, Google či Yahoo.

Jeden z nejmocnějších mužů planety, ruský prezident Putin, se rozvádí. Jih jeho země postihl prasečí mor, z jehož šíření obvinil hlavní ruský hygienik Gruzii. Tureckého premiéra Erdogana ujistilo při demonstraci deset tisíc jeho příznivců, že za něj jsou připraveni zemřít, zatím však při statisícových protivládních demonstracích umírali ve střetech s policií pouze jeho odpůrci. Atentátníkovi z Bostonu Carnajevovi chodí podle jeho matky na účet desítky tisíc dolarů od různých dárců.

V Praze se narodila první česká paterčata, což vyvolalo mnoho gratulací, ale i rasistické útoky od lidí, kteří se cítí být více Čechy než rodiče paterčat. Skinheadi v Paříži umlátili na ulici studenta. Střelba z airsoftové pistole na tehdejšího prezidenta Klause v Chrastavě vynesla střelci půlroční podmínku.

Ústavní soud potvrdil platnost církevních restitucí a odmítl tak stížnosti sociálních demokratů a komunistů, což předního sociálního demokrata Zaorálka vedlo ke zveřejnění plánů, jak církve o ty peníze stejně připravit. Nový překlad bible se stal překvapivě nejprodávanější knihou v Norsku. Čtyřiaosmdesátiletá americká důchodkyně vyhrála v loterii skoro 600 milionů dolarů. Štěstí, které se neopírá o peníze, přeje do dalších dnů posluchačům Českého rozhlasu plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio