Petr Schwarz: Události týdne

18. květen 2013

Ruské úřady oznámily zadržení amerického špiona, který pod diplomatickým krytím, maskován dvěma parukami a vyzbrojen kompasem i spoustou dolarů měl verbovat do služeb CIA. Prezident Zeman zaujal svou virózou po večírku na ruské ambasádě i přední světová media.

Po týdnu, kdy sklidil obecné uznání za návrhy nových ústavních soudců, si zajistil ještě mnohem větší pozornost rozhodnutím nejmenovat svého kritika Martina Putnu profesorem. Vedení Karlovy univerzity žádalo o vysvětlení, to ale Zeman chce dát pouze soudu, když ho Putna zažaluje, protože prý prezident nechce zveřejňovat věci, které by Putnu ponížily, což samozřejmě vyvolalo spekulace, které Putnu ponižují.

Ropnou velmoc, socialistickou Venezuelu, trápí nedostatek toaletního papíru způsobený podle místní vlády nadbytečnou poptávkou. Španělský král Juan Carlos se vzdal ve prospěch státu svá jachty v hodnotě půl miliardy korun, protože její provoz stál ročně půl milionu korun a v době krize to příliš zatěžovalo rozpočet země. Bakalova skupina NWR, které patří například Ostravsko-karvinské doly, hodlá drasticky škrtat náklady včetně propouštění a plošného desetiprocentního snížení platů.

Papež František kritizoval kult peněz, který nazval novým zlatým teletem. Podle sněmovnou schváleného zákona si bude za pět tisíc možné koupit k autu i espézetku na přání, pokud ovšem tím přáním nebude nějaká sprosťárna. Kardinál Duka žehnal v katedrále svatého Víta krtečkovi, Večerníčkovi, Rumcajsovi a České televizi, která podle svého ředitele požehnání přijala a vše přenášela přímým přenosem.

Pražská městská rada hlavního města se už podruhé během čtrnácti dnů tak rozhádala, že primátor ukončil předčasně její jednání vzhledem k tomu, že by bylo k ničemu. Dopravní podnik hlavního města chce zdražit tramvajenky o čtvrtinu a zrušit některé slevy, zato pro cestující připravuje seznamku v metru, kdy má být poslední vagon každé soupravy metra určený pro nezadané, aby se navzájem poznali a mohli se dát dohromady. Jen se zatím neví, jak často by se metro seznamkou stávalo, vhodným dnem by však podle zdrojů z dopravního podniku mohla být středa. Angelina Jolie oznámila světu, že kvůli vysokému riziku rakoviny si nechala odoperovat prsa. Maturitu z matematiky nezvládla pětina letos končících středoškoláků.

Uvnitř sociální demokracie vznikl návrh, aby se o mateřskou dovolenou museli povinně podělit oba rodiče, část strany se od návrhu ale rychle distancovala. Se stavem demokracie u nás je spokojena jen čtvrtina Čechů, jen třetina si myslí, že současné politické strany zaručují demokratickou politiku. Podnikatel a senátor Tomio Okamura zažádal o registraci své strany se jménem Úsvit přímé demokracie. Jeden ze syrských povstaleckých velitelů zveřejnil video, na kterém pojídá srdce zabitého vládního vojáka.

Naděje, že brzo najdeme obyvatelnou planetu mimo sluneční soustavu výrazně poklesla, když NASA oznámila, že vesmírný teleskop Keller, který má toto hledání v popisu práce, vyřadily z provozu technické problémy. Aby tyto problémy byly rychle odstraněny, přeje obsluze teleskopu, posluchačům Českého rozhlasu plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.