Petr Šabata: Nejen nepřátelé demokracie ničí její základy v celém západním světě

21. říjen 2024

Na oslabování demokracie dnes pracují nejen její nepřátelé, populisté a extrémisté, ale také její zastánci, některými svými kroky i vláda Petra Fialy. Není to žádná specialita Česka, demokracie tak strádá ve všech koutech západního světa.

Když americký politolog Yascha Moung analyzoval, proč byl v roce 2016 zvolen prezidentem Donald Trump i další podobné maléry, dospěl k závěru, že „demokracie svou stabilitu vždy z podstatné části čerpá z faktu, že jsou všichni významní političtí aktéři ochotni dodržovat základní pravidla demokratické hry“.

Čtěte také

Jistě, pokud jsou zákony jen cárem papíru a prověřené zvyklosti nikomu nic neříkají, důvěra v politiku a instituce se vytrácí. Polici na to žehrají, ale sami se na destrukci podílí.

Když vláda Petra Fialy schválila zákon roku – státní rozpočet – Národní rozpočtová rada upozornila, že porušuje pravidla. Chybí v něm desítky miliard korun na pokrytí povinných výdajů, což rada popsala slovy: „Návrh rozpočtu nerespektuje v některých položkách principy reálnosti a úplnosti. To má negativní dopady na kvalitu rozpočtového procesu, transparentnost a srozumitelnost veřejných financí a zejména pak na pravděpodobnost dodržení zákonem stanoveného limitu strukturálního salda,“ upozornila rada dokonce na kolizi se zákonem.

Demokraté na baterky

A v jiné části poukazuje na porušení starého dobrého pravidla rozpočtování, že by návrh měl zohledňovat jen už platnou legislativu, nikoli záměry.

Čtěte také

Což kabinet porušil u podstřelených dotací pro obnovitelné zdroje energie a u deseti miliard na platy nepedagogických pracovníků. V obou případech se bude muset teprve změnit legislativa. Takhle dobrá vláda postupovat nesmí.

Dalšího přešlapu se kabinet Petra Fialy dopustil u platů soudců. Nejprve jeho členové tvrdili, že podle verdiktu Ústavního soudu musí zvýšit nejen platy soudcům, ale také sobě, politikům.

Když se prokázala nepravdivost takového postoje, vláda v návrhu pro sněmovnu navýšila platy všem jen o necelých 7 procent, nikoli o původních 13,7 – a to i soudcům. Ti upozornili, že kabinet vědomě porušuje závazný nález Ústavního soudu. To už by byl opravdu vážný faul. Každopádně nikdo z ministrů neposkytl věrohodné vysvětlení tak riskantního kroku.

Čtěte také

Místopředseda vlády Marian Jurečka si na víkendovém sjezdu lidovců postěžoval, že není oblíbený proto, že je vidět a něco dělá. Přitom už dávno neměl být ministrem. Když 21. prosince 2023 odpoledne na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vraždil střelec, na Jurečkově ministerstvu se veselili na vánočním večírku, a to i v čase, když už jeho účastníci věděli, co se děje.

Když se vše provalilo, ministr mlžil a až s odstupem se omluvil. Demokracie stojí a padá s dodržováním i neformálních pravidel a ta Jurečka jasně porušil. Lidská slušnost velela ihned rezignovat.

Petr Šabata

Americký politolog Mounk vidí, že první, aktivní až brutální jsou v porušování pravidel extrémisti, populisti a nedemokraté typu Donalda Trumpa. Jenže „to je pro ostatní velkou motivací k následování. A to se také ve stále širší míře děje,“ napsal Yascha Mounk už v roce 2018.

Od té doby se situace výrazně zhoršila a také v Česku tomu vedle populistů a extrémistů napomáhají demokraté na baterky.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.