Matěj Schneider: Donald Trump vítající migranty? Jen předvolební řeči

20. říjen 2024

Donald Trump se snaží přesvědčit americké voliče, že se mírní v otázce migrace. „Přijde k nám hodně lidí, ale budou přicházet legálně,“ řekl Trump nedávno v Las Vegas. Je to samozřejmě v ostrém rozporu s jeho celou politickou kariérou. Tedy pokud mu tato slova věříte.

Žádné téma není s Trumpem tak úzce spojené, jako snahy zkrouhnout migraci. Už když v roce 2015 oznamoval svou prezidentskou kampaň, zahájil svůj proslov primárně nářkem nad lidmi, co proudí přes jižní hranici Spojených států.

Čtěte také

Z omezení migrace se od té doby jeho přičiněním stala jedna ze stěžejních otázek americké politiky. Demokraté se nejprve vymezovali vůči krutosti jím prosazených pohraničních zákroků. Když se ale opět dostali k moci, mnoho toho na nově zavedených pořádcích nezměnili.

Nezměnil se ani Trump. Naopak. Po boku svého viceprezidentského kandidáta J. D. Vance v uplynulých týdnech Trump a jeho tým roztáčeli protimigrantskou rétoriku do vyšších obrátek. Sloužily jim k tomu smyšlenky o haitských migrantech v Ohiu. Vance se sám v jednom rozhovoru prořekl, že mu je jedno, jestli jsou jím šířené zkazky o chování migrantů vůbec pravdivé.

Úkrok do středu

Když Vance následně novináři upozorňovali na to, že drtivá většina migrantů, o kterých mluví, je navíc v USA legálně skrze dočasný program Temporary Protected Status, řekl viceprezidentský kandidát, že ho ani to nezajímá – program prostě považuje za nelegální a hotovo.

Čtěte také

Skutečnost je taková, že Vance a Trump za sebou tedy mají výroky, které upírají legální status i těm imigrantům, kteří ho podle současných pravidel mají. V takovém světle se Trumpovi těžko věří rádoby přívětivá tvář, skrze kterou se snaží voliče přesvědčit, že proti spoustě migrantů vlastně nic nemá.

Republikáni se částečně právem smějí Kamale Harrisové a demokratům, kteří se před volbami snaží tvářit, že budou sveřepě hlídat jižní hranici USA. Právem je to proto, že postoje vedení demokratů v otázkách migrace jsou v posledních letech vším možným, jen ne koherentní.

Matěj Schneider

Je na místě se bavit o tom, jak moc za to může jejich zmatení a nedostatek vlastní pozitivní vize a jak moc to, že současné administrativě při změnách imigračních pravidel házely klacky pod nohy americké soudy.

Přesto je ale představitelnější, že Kamala Harrisová v jádru chce imigrační politiku zpřísnit než to, že Trump bude vítat kupu migrantů. V obou případech jde ale všechny tyto manévry číst především jako předvolební snahu o úkrok do pomyslného středu. Provedeny jsou ale tak špatně, že jim může věřit málokdo.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio