Petr Šabata: Co přinese prezident Peter Pellegrini česko-slovenským vztahům

17. červen 2024

Ani velcí znalci slovenské politiky v Bratislavě si netroufají předpovídat, jakým prezidentem bude Peter Pellegrini, který se v sobotu slavnostně ujal úřadu. A to přesto, že se pohybuje v nejvyšší politice víc než dvacet let – byl poslancem, ministrem, premiérem i předsedou parlamentu. O to obtížnější je usuzovat, jak se jeho prezidentství promítne do česko-slovenských vztahů.

Dobrou zprávou je, že se Pellegrini už v úterý setká v Bratislavě s ministrem zahraničí Janem Lipavským a 26. června zamíří na první zahraniční návštěvu do Prahy za Petrem Pavlem. Tady ale jistoty končí.

Čtěte také

Od roku 2000 byl Pellegrini dvacet let členem strany Smer a blízkým spolupracovníkem Roberta Fica. A to i v časech, kdy se za jeho vlád Slovensko proměnilo v „mafiánský stát“, jak ho nazval exprezident Andrej Kiska.

Po vraždě Jána Kuciaka musel pod veřejným tlakem Robert Fico odejít a do čela kabinetu v březnu 2018 nastoupil mnohem přijatelnější Peter Pellegrini. O dva roky později dokonce od Fica úplně odešel a založil stranu Hlas – tedy „slušný Smer“.

Muž bez hodnot

Tato část Pellegriniho politického životopisu je sice temná – jeho podíl na klientelismu a korupci vlád Smeru je nezpochybnitelný –, ale s nadějným vyústěním. Pellegrini se od Fica odstřihl s plánem vybudovat seriózní sociálnědemokratickou stranu.

Čtěte také

Jenže – po předčasných parlamentních volbách vloni na podzim se stal dnešní prezident a jeho Hlas spolu s extrémistickou Slovenskou národní stranou součástí koaliční vlády Roberta Fica, která ihned zahájila nevybíravý útok na právní stát, občanskou společnost, veřejnoprávní média...

A o pár měsíců později v kampani před volbou prezidenta se ve finále bezostyšně ucházel o voliče třetího Štefana Harabina, který chválí ruskou agresi na Ukrajinu a na první zahraniční cestu by nejel do Prahy, protože podle něj česká vláda podporuje ukrajinské fašisty, ale do Moskvy.

Jenže – po atentátu na Roberta Fica se Pellegrini neváhal postavit po bok prezidentky Zuzany Čaputové a společně vyzvali ke smíření. To bylo od obou státnické gesto.

Čtěte také

Kdo tedy je Peter Pellegrini? Pragmatik, muž bez hodnot a pevných postojů. S darem působit věrohodně, i když neříká pravdu. Je obtížné si představit, jak čelí coby hlava státu, a tedy obránce ústavnosti antidemokratickým krokům Ficovy vlády, které pomáhal před pár měsíci prosazovat.

Fico v rukavičkách?

Česko-slovenské vztahy jsou pro Pellegriniho bezpečnou půdou. V inauguračním projevu, který při slavnostním ceremoniálu v Bratislavě poslouchali i Miloš Zeman a Andrej Babiš, se omezil na povinnou větu: „S českým národem jsme propojení doslova rodinnými vazbami.“

S Petrem Pavlem i dalšími si bude rozumět. A pro českou stranu je tu určitě příležitost vytvořit si s ním dobré osobní vztahy.

Petr Šabata

Jeho rétorika bude na hony vzdálená té toxické Ficově, i když i Pellegrini se vymezil proti rozhodnutí kabinetu Petra Fialy odložit společné jednání vlád.

Tento příjemný partner má ale jedno omezení: bude přátelský, dokud mu to bude doma prospívat. A určující pro celé Pellegriniho prezidentství bude jeho vztah s Robertem Ficem. To je základní nejistota: ani v Bratislavě asi vůbec nikdo neví přesně, co na sebe tito dva političtí matadoři z temných dob Smeru vědí.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio