Kamila Pešeková: Prezident v zemi nevyzpytatelných zvratů

8. duben 2024

Slovensko má novou hlavu státu. Peter Pellegrini překvapil svou výhrou sám sebe, stejně jako v prvním kole prezidentských voleb byl svým vítězstvím překvapen kandidát podporovaný opozicí Ivan Korčok.

Prezidentské volby, které se uskutečnily jen pár měsíců po těch parlamentních, byly referendem o vládě Roberta Fica.

Čtěte také

Pellegriniho výhru je proto možné číst také tak, že voliči jsou s kroky současné vlády spokojeni. A ž e jim nevadí, nebo dokonce i přímo schvalují změny v justici, v médiích, v zahraniční politice Slovenska, které Ficova vláda buď už odstartovala, nebo je ještě chystá.

Pellegriniho úspěch ale také znamená, že mnozí voliči ztratili schopnost vyhodnocovat informace a rozlišovat je od dezinformací. Jedno z Pellegriniho hlavních hesel znělo, že „Slovensko nepošle na Ukrajinu žádného vojáka“. Voliči přitom nebrali v potaz, že takovéto rozhodnutí nespadá do kompetencí prezidenta, stejně tak že něco takového ani nikdo od Slovenska nepožaduje.

Medvědi v kampani

Ve volbách se tak stal dominantním tématem strach. Jednak strach o bezpečnost státu v souvislosti s válkou na sousední Ukrajině, mnohým mohlo jít ale také o strach o vlastní bezpečnost, a to kvůli několika zaznamenaným útokům medvědů na lidi.

Čtěte také

Jestliže v prvním případě vláda podporující Pellegriniho riskovala i zhoršení vztahů s Českou republikou, ve druhém oznámila těsně před volbami záměr předložit ústavní zákon, jenž by usnadňoval odstřel problematických medvědů. Na jeho schválení přitom nemá koalice v parlamentu ústavní většinu. Ale to byl z jejího pohledu podobný detail jako ten, že slovenský prezident nemůže nikoho posílat do války.

Řada voličů hlasovala ve volbách nejen podle toho, koho chtějí mít v prezidentském paláci, ale především podle toho, koho tam mít nechtějí. Pellegriniho výzva, že kdo nejde k volbám, volí Korčoka, byla jedním z důležitých momentů, díky kterým se zvýšila volební účast na rekordních 61 procent.

Čtěte také

Krizový manažer

Nový prezident Peter Pellegrini začínal v politice v roce 2002 jako poslanecký asistent. Získal si pověst jakéhosi krizového manažera – například když bylo po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové neúnosné, aby Fico pokračoval v čele vlády. Tehdy ho nahradil právě Pellegrini.

Tento rodák z Banské Bystrice, který má italské předky, bude zpočátku prezidentem, který bude se současnou vládou spolupracovat. Není ale vyloučeno, že až se v Grasalkovičově paláci, sídle hlavy státu, rozkouká, začne si také on diktovat podmínky a bude prosazovat své priority. Ty přitom nemusejí být úplně v souladu s očekáváním vlády a jejího dominantního premiéra.

Kamila Pešeková, Český rozhlas

Už jednou se Pellegrini dokázal od Fica distancovat, když v roce 2020 odešel ze strany Smer a založil si vlastní stranu Hlas. Není vyloučeno, že něco podobného zopakuje zase, tentokrát jako prezident ve vztahu k premiérovi.

Slovenská politika je nevyzpytatelná, a jak ukázaly poslední volby, plná nečekaných zvratů. Možná proto ani není tak od věci, když nový prezident ve volební večer řekl: „Bůh ochraňuj Slovensko!“

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu.

Spustit audio