Petr Janyška: Tusk vyšel z evropských voleb v Polsku jako vítěz

14. červen 2024

Velký nárůst krajní pravice ve Francii a v Německu ve volbách do Evropského parlamentu zastínil, že v jiných zemích naopak dopadly vládní strany dobře a že k žádným otřesům tam nedošlo. Právě takovou zemí je Polsko.

Tam volby vyhrála Tuskova vládní liberální strana Občanská koalice, dostala 37 procent hlasů, kdežto Kaczyńského Právo a spravedlnost (PiS) se umístilo až druhé. Čistě aritmeticky není mezi nimi velký rozdíl, jen jedno procento, ale symbolicky to je pro Tuska podstatné vítězství.

Čtěte také

Po mnoha letech totiž PiS v nějakých volbách neskončil jako první strana a to je pro Polsko zásadní informace. A pro Donalda Tuska a jeho vládu významná vzpruha a pobídka, aby dál kormidlovali zemi do evropského hlavního proudu a navraceli tam vládu práva.

Polsko má v Bruselu jako velká země 52 europoslanců (my jen jednadvacet, ani ne polovinu). A je zajímavé, že při tak vysokém počtu mandátů se v té zemi do europarlamentu probojovalo jen pět stran, přičemž dvě získaly samy o sobě většinu mandátů: Občanská koalice dvacet jeden a PiS dvacet. Srovnejme to s naší rozdrobenou situací, kdy nejúspěšnější ANO bude mít sedm europoslanců, Spolu šest a zbylé po jednom či dvou.

Jinak řečeno, Poláci budou mít v Evropském parlamentu značný vliv a Češi tam při své rozdrobenosti neovlivní prakticky nic. Zvlášť že téměř každá z českých stran zakotví v jiné frakci europarlamentu a rozplyne se v ní.

Překvapením je třetí místo krajní pravice

Hlavním překvapením polských voleb je třetí místo výrazně národovecké, konzervativní a klerikální strany Konfederace.

Čtěte také

Je sice se svými 12 procenty daleko za těmi dvěma hlavními stranami a nezískala zdaleka tolik, jako krajní pravice v Německu nebo ve Francii, nicméně se stala třetí silou polských voleb.

Tou, kterou volí lidé, když nechtějí vybírat stále stejně mezi stranou Kaczyńského nebo Tuska. Je ale alarmující, že takovou silou se stala právě krajní pravice, zvlášť že ji volilo plných 30 procent mladých. Nedávno to vypadalo, že mládež je v Polsku z poloviny levicová, evropské volby to ale nepotvrdily.

Levice se tam teď taktak vyhoupla nad hranici pěti procent a bude mít tři europoslance. Dopadla podobně jako čeští Piráti, je součástí centropravicové vlády, v níž se jí nedaří prosazovat své priority, jako je dostupné bydlení a dostupná lékařská péče, nicméně volič ji vnímá jako vládní a nemá tedy žádný zvláštní důvod pro ni hlasovat, když může dát hlas Tuskovi.

Čtěte také

Tím, kdo evropské volby v Polsku prohrál, je předseda parlamentu Szymon Hołownia. Jeho Třetí cesta měla být tou alternativou ke dvěma věčným hegemonům polské politiky, ale teď se ukázalo, že jako součást vládní koalice nemá co specifického nabídnout a že volič dá přednost silnějšímu.

V politice se Hołownia objevil před čtyřmi lety, kdy kandidoval na prezidenta a umístil se jako třetí. Za rok by to rád zkusil znovu, doteď to vypadalo, že má velkou šanci, ale po nedělních volbách mu výrazně spadla.

Petr Janyška

Takže sečteno a podtrženo, polské eurovolby potvrdily dosavadní rozložení sil v zemi. A do ciziny zopakovaly, co je vidět už delší dobu, totiž, že Polsko je mocností a že Tusk je dnes na kontinentě velmi silným politikem, když kancléře Scholze a prezidenta Macrona evropské volby oslabily. Nerozpakoval se to také říci hned po vyhlášení výsledků: „Jsme dnes pro Evropu světlem naděje, jsme lídrem Evropské unie.“

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio