Petr Janyška: Polská volba prezidenta, manipulace a chaos

8. květen 2020

V neděli se má v Polsku volit prezident. Tak to v únoru určila předsedkyně Sejmu, dolní komory parlamentu, a zatím to nezměnila.

A ve čtvrtek, dva dny před volbou, Sejm odhlasoval, že volba bude korespondenční. Vždyť jsme ale ve zprávách slyšeli, že ta volba nebude?

Čtěte také

Ano, nebude. Dohodli se na tom ve středu mezi čtyřma očima dva politici. Jaroslaw Kaczyński, předseda vládní strany PiS, a Jaroslaw Gowin, šéf malé pravicové strany, bez které nemá Kaczyński v parlamentu většinu – ten se mu ale vzbouřil. Zavětřil svoji šanci.

Dohodli se jen tak mezi sebou a Polsku oznámili: „Volba prezidenta v neděli nebude, parlament ji sice odhlasuje, ale Nejvyšší soud ji pak prohlásí za neplatnou, protože se neuskutečnila, a předsedkyně Sejmu potom vyhlásí nový termín.“ Někdy v létě. Že tomu nerozumíte? Ani polský občan a právníci tomu nerozumějí. Volič bude mít právo v neděli volit, nic ale pro to nebude připraveno, jak prohlásila Státní volební komise, takže volba nebude.

Ta absurdní situace ilustruje, kam dnes Polsko zavedl Jaroslaw Kaczyński, skutečný vládce země. To on rozhoduje o všem. Překvapuje vás, že dva poslanci vědí, co udělá předsedkyně parlamentu? Vědí, vždyť si ji tam Kaczyński dosadil a vždy ho poslouchala.

Umanutost Jaroslawa Kaczyńského

Čtěte také

Šokuje vás, že Kaczyński oznámí, jak se zachová Nejvyšší soud, teoreticky nezávislý? Ale vždyť si ten soud podřídil a do jeho čela dosadil svého člověka. Tohle byl skutečný smysl té takzvané soudní reformy, kterou cizina a Evropa kritizují.

Pro tyhle volby, jaké nemají v Polsku ani v Evropě obdoby, se těžko hledá označení: fraška, chaos, ohýbání zákonnosti. Všechno, jen ne rovná šance a jen ne fair play. Kvůli koronaviru se volba prezidenta mohla odložit. Podle ústavy stačilo vyhlásit takzvaný stav živelní nouze.

Kaczyński ale nechtěl, bez ohledu na virus trval na tom, aby se konala už tuto neděli. V přesvědčení, že teď by jeho kandidát, současný prezident Duda, vyhrál. Zato až přijde ekonomický dopad krize, už třeba ne.

Čtěte také

Před měsícem si proto vymyslel, jak vyzraje na koronavirus a zároveň udrží datum 10. května: zákon o korespondenčním hlasování, jaké Polsko dosud nezná. Měnit podmínky těsně před volbami ovšem nedovoluje ústavní soud. To ale Kaczyńskému nevadilo. Zákon ještě ani neschválil Senát a premiér už dále nečekal a dal vytisknout 30 milionů hlasovacích lístků.

Výsledkem je totální galimatyáš, politická manipulace, a to jde o volbu hlavy státu. Senát zákon o korespondenční volbě odmítl a teprve ve čtvrtek si ho prohlasovala v parlamentu vládní strana. Kaczyński ale zároveň ustoupil s tím, že se volba kvůli epidemii odloží na léto.

Pokud ovšem Nejvyšší soud nekonanou volbu prohlásí za neplatnou a pokud se vypíše nová. A tady vyvstávají otázky, na které nikdo nedal odpověď: To se budou moct přihlásit i noví kandidáti, tedy začít od nuly? To by bylo třeba ale znovu vytisknout 30 milionů hlasovacích balíčků. Nejasností jsou stovky a odpovědi mlhavé, právně krkolomné. Vše způsobila umanutost Jaroslawa Kaczyńského. A Dudovi končí mandát 6. srpna.

Petr Janyška

Polská volba prezidenta by už měla otevřít oči těm českým politikům, kteří se stále ve straně PiS a jejím předsedovi zhlížejí. Jen proto, že se dovolává katolictví a pravicovosti?

Že jsou ve stejné frakci Evropského parlamentu? Ale vždyť její chování nemá s klasickou evropskou pravicí nic společného. Kaczyńskému jde přeci o neomezenou vládu.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio