Luboš Palata: Polská vláda chce prezidentské volby bez ohledu na koronavirus

18. březen 2020

V Polsku, podobně jako v jiných evropských zemích, se kvůli obavám z nákazy koronavirem velmi omezil běžný život.

Týká se to i předvolební kampaně před prezidentskými volbami na počátku května. Žádná předvolební shromáždění, žádné setkávání s občany, kampaň je možná jen na sociálních sítích, na internetu a v médiích.

Čtěte také

Současného prezidenta Andrzeje Dudu, který byl už před vypuknutím koronavirové nákazy hlavním favoritem voleb, naopak Poláci vidí a slyší častěji než dříve. Prezident se stal jednou z nejviditelnějších postav boje s nákazou a jeho role „otce národa“ je přesně tím, o čem se může politikovi v předvolebním čase jen zdát.

Polská opozice, pro kterou je šance na Dudovu porážku jedinou zásadní možností, jak pro příští skoro ještě čtyři roky změnit poměr sil v zemi, žádá kvůli koronaviru změnu termínu voleb.

Andrej Duda, který především v poslední době plní důsledně svoji roli vládní stranou Právo a spravedlnost dosazeného prezidenta, je při většině pouhých několika hlasů v parlamentu na postu hlavy státu pro vládnoucí PiS zcela zásadní.

Kalkul s volbami hlavy státu

Pokud by totiž volbami došlo ke změně, neměl by PiS bez koalice s nějakou jinou stranou šanci své zákony přes prezidentské veto hlavy státu z řad opozice prosadit.

Čtěte také

Omezení předvolební kampaně v době koronaviru a současně velmi viditelná role prezidenta v boji proti šíření viru mohou hrát do karet právě Dudovi. Současně je tu ale riziko, velmi podobné Česku, které spočívá v malé připravenosti Polska na současnou situaci. Svědčí o tom například zprávy o kolabující kamionové dopravě na polských hranicích, které mohou kvůli zbytečným a vůči šíření viru neúčinným kontrolám - jako je měření teploty řidičů kamionů - přinést více škody než užitku.

Také stav polského zdravotnictví je ještě výrazně horší, než v České republice, ať už jde o počty lékařů, kvalitu nemocničního personálu, nebo vybavení nemocnic. Pokud se někde vládě Práva a spravedlnosti nepodařilo situaci během minulých čtyř let, kdy byla tato strana u absolutní moci, nějak výrazně zlepšit, pak to bylo právě vedle školství hlavně ve zdravotnictví.

Luboš Palata

Je proto možné, že vypočítavý kalkul s volbami hlavy státu na předpokládaném vrcholu koronavirové nákazy se Právu a spravedlnosti a prezidentovi Dudovi nakonec nemusí vyplatit. Protože už v příštích dnech a týdnech se ukáže, zda PiS dokáže situaci kolem koronaviru zvládnout, či nikoli. A od toho se bude odvíjet politická budoucnost nejen polského prezidenta, ale i celé dnes všemocné polské státostrany.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio