Petr Janyška: Debata o Polsku a Maďarsku je střetem o budoucnost českého státu

28. únor 2020

Milion chvilek pro demokracii se rozhodlo uspořádat příští nedělní demonstraci pod heslem „Nechceme jít cestou Maďarska a Polska“.

Je dobře, že téma našich sousedů se tak dostává do centra domácí politické debaty. Trochu nás to vyvádí z myšlení omezeného na čistě českou kotlinu a vpisuje do širších mezinárodních souvislostí, přinejmenším postkomunistického regionu.

Čtěte také

Organizátoři demonstrace intuitivně vystihli, že způsob, jakým české politické strany interpretují polský, případně maďarský vývoj, se stává lakmusovým papírkem naší domácí scény. Ukazuje, kdo je kdo. Je to debata o vnitřní české politice, střet o charakter českého státu. Ukazuje, jak by mohly poměry vypadat, až skončí Andrej Babiš. A samozřejmě nakolik premiéra dnes přitahují Kaczyński a Orbán.

Na demonstracích Milionu chvilek to dlouho vypadalo, že všichni, kdo jsou proti premiérovi, jsou političtí kamarádi. ODS, lidovci, Piráti, obrazně řečeno od Kalouska po hipstery. Bylo to samozřejmě jen zdání.

Vůči novému polsko-maďarskému tématu protestů se teď ale najednou ozvalo několik čelných politiků ODS, že prý s kritikou poměrů v těch zemích nesouhlasí. Je to většinový názor ODS? Chtěli by polské poměry zavést u nás? Nápad Milionu chvilek není vměšováním do vnitřních záležitostí, není útokem proti obyvatelstvu sousedních zemí.

Hluboký příkop ve společnosti

Čtěte také

Kaczyńského způsob vládnutí i směr, kterým svoji zemi vede, se u nás setkává s výraznou nechutí levice a liberálů, celého politického proevropsky smýšlejícího středu a kulturních elit.

U pravice to je komplikovanější. Ta část, která se identifikuje s evropskou integrací, je také velmi kritická. Ovšem část, která se odvolává na takzvanou národní suverenitu, na různé takzvané tradiční hodnoty a stále hledá mouchy na EU, ta Kaczyńského omlouvá a hájí. Překvapivě včetně části médií.

Polsko je navíc problémem pro katolíky a rozděluje je, trochu po linii Duka versus Halík. Polská církev je z celé Evropy zdaleka nejsilnější, diktuje si a dostává vše, co chce: finančně i politicky. To může vypadat svůdně. Ovšem tvář, kterou polský klérus ukazuje, je útočná, zapouzdřená kdesi v minulosti, krajně konzervativní. Vůbec nesouzní s papežem Františkem.

Čtěte také

Kaczyński v Polsku zavedl autokratický systém, kdy sám rozhoduje o všem, od volitelnosti poslanců po jmenování ředitele televize či šéfů státních podniků. Přitom nemá žádnou ústavní funkci, tedy ani zodpovědnost, všechno podepisují jiní, on tahá za nitky zezadu. Chová se jako absolutní vládce země.

Liberální stát nahrazuje národovecko-sociálně-klerikálním. Ve společnosti vykopal hluboký příkop, připomíná to tam skoro studenou občanskou válku: kdo není s námi, je proti nám. Opozici vnímá jako nepřítele, jsou to prý lidé horšího druhu. Provedl čistky ve státní správě, veřejných médiích, prokuraturách, nyní v soudech. Otevřel prostor fašizujícímu extrému.

Systematicky přepisuje polskou identitu a novodobé dějiny. Wałęsa mizí z učebnic, největší zásluhu na pádu komunismu měli snad bratři Kaczyńští. Polsko je v konfliktu se všemi institucemi EU, v Evropě nemá kromě Maďarska žádného spojence. A v zemi dal Kaczyński ohromnou moc katolické církvi, která ovlivňuje volby, má vlastní celoplošnou televizi i rozhlas, ve školách je prakticky povinný katechismus.

Petr Janyška

Je tohle všechno budoucnost, kterou chceme? ODS je v Evropském parlamentu v jedné frakci s Kaczyńského stranou PiS, u takzvaných konzervativců. Je to druhá nejslabší frakce, nemá prakticky vliv, ale PiS v ní hraje první housle a ODS tam má jen 4 lidi. Je logické, že z toho titulu ODS musí stranu PiS v Bruselu podporovat.

Musí to ale přenášet i do domácí politiky? Nebo opravdu s Kaczyńského metodou ODS ve své většině souhlasí? Chtěla by ji v tom případě aplikovat i u nás doma?

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio