Ivan Štern: Polské volby. Co tu Evropa udělala špatně?

14. říjen 2019
Jaroslaw Kaczynski, předseda strany Právo a spravedlnost

Konzervativní revoluce Jaroslawa Kaczyńského pokračuje. Evropa se děsí.

Tak by mohl znít titulek oznamující předběžné výsledky voleb v Polsku. Strana Právo a spravedlnost tu získala většinu v obou komorách parlamentu. Osobně bych ale takový titulek nevolil, byť v jistém smyslu podstatu politického problému vyjadřuje.

Čtěte také

Hamburský týdeník Die Zeit před volbami uveřejnil reportáž, v níž se pokouší nalézt důvody, proč Poláci opakovaně dávají přednost konzervativcům. Tytéž důvody by mohl použít i dnes, kdy je zřejmé, že volby po druhé vyhráli.

Nebyla to velká města, která výhru Kaczyńského straně jistila, ale venkovské oblasti. Opět rozhodovali lidé, kteří se nepovažují za vítěze proměny polské společnosti v demokracii a tržní ekonomiku v posledních třech desetiletích. Pro ně Kaczyńského strana představuje návrat ztracené důstojnosti.

Odpověď týdeník Die Zeit na svérázný vývoj v Polsku nachází v pracích německého historika Philippa Thera. Osudovou chybou liberálů, vítězů transformace byla jejich pošetilá redukce svobody na svobodu ekonomickou, na volný trh bez přívlastků. Proces Ther nazval ekonomizací svobody. Tvrdě dopadl hlavně na obyvatelstvo venkova. V neposlední řadě na polské sedláky.

Poláci a Evropa

A byli to právě polští sedláci, kteří odolali a nedali se nikdy nahnat do kolchozů. V 80. letech jsme se jim smáli, že orají s koňmi. Měli jsme je za zaostalé. Netušili jsme, že koupit si traktor jim vláda zakazovala. Za trest. Za neochotu se jí podřídit.

Čtěte také

Od roku 1989 čekali, že je odškodní. Nestalo se. Na stranu vítězů se opět prodrali ti, kteří se dovedou zařídit v kterýchkoli poměrech. Teprve Kaczyński se jich ujal a vrátil jim jejich důstojnost. Alespoň si to myslí. A to je rozhodující.

Přičtěme k tomu totální selhání polské levice, která, ač tu možnost měla, nevyřešila jedinou sociální otázku, vyvolanou trhem bez přívlastků. Naopak přispěla k tomu, že se sociální nůžky dál rozevíraly.

Výhra Kaczyńského, přiznávám, není důvodem k radosti. Poláci demokraticky dali demokracii na frak. Drama to přesto není. Proč se tak děje, jsme s to vysvětlit za pomoci kterékoli učebnice politické vědy.

Ivan Štern

Proč ale ti samí Poláci na naše argumenty a poukazy na nedotknutelné hodnoty reagují nevraživě a ještě více se přichylují ke Kaczyńského straně? Proč nám jednoduše nechtějí rozumět?

Otázku si možná klademe špatně. Na místě je spíš se ptát, zda tomuto národu, který je historicky jedním z nejvíce proevropských, rozumíme. Tažme se pro změnu, v čem Evropa vůči nim chybuje, co dělá špatně, že se jí tak odcizují. 

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.