Petr Janyška: Polské psychodrama s volbou prezidenta

6. duben 2020
Jaroslaw Kaczyński, předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost

Polsko prožívá psychodrama. Ke koronaviru si přidalo ještě jednu kauzu.

Jako každá země dnes postrádá a zoufale shání ochranné pomůcky pro zdravotníky, roušky tam jsou beznadějně vyprodány, školy a většina obchodů zavřené. Lidé nesmějí bezdůvodně vycházet, v Polsku dokonce pod pokutou. Zemřela už stovka osob, a to je epidemie teprve na začátku.

Čtěte také

Obavou o své bližní dnes žije každý Polák, až na jednoho: Jarosława Kaczyńského, předsedu vládnoucí strany Právo a spravedlnost a skutečného vládce země. Ke koronaviru se snad nikdy veřejně nevyjádřil, roušku nenosí, tíhu rozhodnutí nechává na premiérovi a na ministru zdravotnictví.

Zaobírá se něčím jiným. Jeho fixní ideou je, že se za měsíc, už 10. května, musí konat původně stanovená volba prezidenta.

Hlas rozumu velí, aby se volba posunula o půl roku nebo o rok. Konat ji teď znamená riziko na životech. Volební kampaň samozřejmě dávno ustala, kandidáti nemohou objíždět zemi ani svolávat shromáždění. Ti opoziční své kandidatury stáhli s tím, že jim jsou přednější životy občanů. Kaczyński to ale nevnímá.

Korespondenční hlasování

Čtěte také

Přitom od nápadu voleb v květnu dává opatrně ruce pryč katolická církev, která má v Polsku výrazné slovo. Starostové menších měst už prohlásili, že do takového rizika nepůjdou a volby nebudou organizovat. Opozice už lidi vyzývá, aby v zájmu svého zdraví v květnu k volbám nešli. Kaczyński ale nic z toho nechce slyšet.

Proč na volbě tak trvá? Z důvodů čistě mocenských. Potřebuje mít dalších pět let svého prezidenta Andrzeje Dudu, který mu zatím podepisoval všechny zákony a zapadal do jeho taktiky. Umožňoval tak Kaczyńskému hladký průběh jeho národně-sociální klerikální proměny země.

A Kaczyński je přesvědčen, že teď je chvíle, aby byl Duda zvolen znovu. Prezident i vláda jsou vzhledem k viru stále vidět v televizi, opozici samozřejmě nevidět a neslyšet. Za půl roku, až budou patrné dopady krize na platy a nezaměstnanost, až vyjdou najevo nedostatky zdravotnického systému, bude všechno jinak.

Čtěte také

Přitom téměř celá země, 90 % Poláků, si přeje volbu odložit. A podle ústavy to možné je, za situace jako je ta dnešní. Kaczyński ale drží zemi v napětí. Přišel teď s novinkou: korespondenční hlasování. S něčím takovým ovšem Polsko nemá zkušenost.

Je nereálné, že by to mohlo v tak krátké době, v situaci 30 milionů voličů fungovat. Všechno by přitom leželo na bedrech pošty: roznést lidem domů lístky, vybírat je potom několikrát denně ze schránek a nosit volebním komisím. Pošťáci i členové komisí se zpěčují, že by to pro ně bylo riziko nákazy. Obce dávají ruce pryč. Je tam tisíce nejasností: třeba co všichni ti, kdo teď nejsou na stálé adrese? Nebo kdo jsou v cizině?

V pátek navrhl předseda jedné malé koaliční strany v zoufalství změnit bleskově ústavu a dnešnímu prezidentovi prodloužit mandát o dva roky. Opozice to odmítla, ústava se nemění ze dne na den. Navíc by to dalo Kaczyńskému další dva roky bianco šek.

Petr Janyška

Kaczyński tedy v Sejmu nejspíš protlačí korespondenční metodu, a možná už brzy. Než ovšem projde řízením v Senátu, kde má většinu opozice, bude počátek května. A volba je zatím stále stanovena na desátého.

Je evidentní, že se odloží. Ale na kdy, jakým mechanismem? A jak dlouho bude Polsko rukojmím jednoho člověka a jeho rozmaru? Člověka, který žije na jiné planetě než většina národa a který žije jen mocí?

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.