Petr Holub: Zkouška respirátorem FFP2

6. únor 2021

Praha dosud není Vídeň a v časech koronaviru to je vidět víc než jindy. V Praze se zákazníci jednoho z řetězců často ptají po respirátorech FFP2, které se mají prodávat po deseti korunách. To je o hodně lepší, než běžné ceny od 30 do 50 korun v lékárnách nebo internetových obchodech. Zpravidla však najdou jen prázdné regály s nápisem, který svědčí, že je vyprodáno.

Úplně jinou zkušenost nabízejí vídeňské supermarkety. Počátkem minulého týdne tam člověk obdržel respirátor FFP2 zadarmo při vstupu, od čtvrtka byl k dispozici za 59 centů. Samozřejmě se v lékárnách dal koupit několikrát dražší.

Čtěte také

Vídeňské tramvaje proto dnes působí až komicky tím, že skoro každému z cestujících se obličej prodlužuje o bílý respirátor, v některých případech o černý nebo růžový. V pražské tramvaji jsou respirátory FFP2 výjimkou, zdatně jim dosud konkurují běžné operační roušky, nejčastější však jsou stále textilní roušky, často zhotovené svépomocí.

Na základě zkoušky s respirátory lze dojít k závěru, že Rakousko funguje lépe. Kancléř Sebastian Kurz doporučil uvolnit některá opatření proti koronaviru, zároveň je však třeba dotáhnout hygienické předpisy, tedy nahradit obvyklé roušky respirátory v obchodech a ve veřejné dopravě. Protože stát něco po občanech žádá, pak musí umožnit, aby příkaz šel vůbec splnit. Proto na půl roku zrušil DPH na respirátory a první tři dny po zavedení nové povinnosti supermarketům dotoval, aby je mohly rozdávat zadarmo. Samotné obchody pak respirátory prodávají za výrobní cenu.

Češi vytvářejí zásoby

Čtěte také

Česko následovalo jižní sousedy jen s váháním. Nechce, nebo nemůže opatření proti koronaviru uvolnit. Přesto vláda uvažovala o povinném zavedení respirátoru. Nakonec se k tomu neodhodlala, zřejmě z finančních důvodů. DPH na respirátory sice zrušila na dva měsíce, ovšem jejich prodej dotovat nehodlá. Zatím jediný řetězec spustil akci, kdy se prodávají za výrobní cenu. Těžko nutit chudé penzisty, aby respirátory sháněli, natož aby platili nekřesťanské ceny.

Není nutné Rakušanům hned závidět výkonné soukolí propojující veřejnou správu s byznysem. Sami jižní sousedé dnes přemítají nad tím, jestli to s respirátorovou ofenzivou nepřehnali – přinejmenším od té chvíle, co Evropské centrum pro kontrolu nemocí zpochybnilo, že respirátory FFP2 pomáhají víc než normální roušky.

Petr Holub

Chování Čechů je zvláštní v jiném ohledu. Značná část z nich si respirátor pořídila, i díky akci jednoho z řetězců. Přesto se zdá, že z nich spíše vytvářejí zásoby, než aby je nosili. Může se však probudit ekonomika, když lidé mají sklony spíše shromažďovat zásoby na horší časy – tak zní otázka, která člověka napadne při zjištění, o kolik méně respirátorů FFP2 nosí oproti Vídeňákům Pražáci.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio