Luboš Palata: Respirátory jsou v Česku předražené. Může za to nefungující český stát

31. leden 2021

Bylo krátce po půlnoci, kdy jsem po dalším doporučení české vlády k nošení respirátorů třídy FFP2 sedl k počítači a řekl si, že jich pár desítek pro rodinu objednám.

Nejdříve jsem zamířil na velké internetové obchody a zjistil, že respirátor FFP2 u nich pod nějakých čtyřicet korun nepořídíte. Což při tříčlenné aktivní rodině vychází na 120 korun na den, měsíčně na 3600. Jen o něco levněji jsem je nedávno kupoval v jedné síti supermarketů. Prostě, „normálně koupené respirátory“ se v Česku pořádně prodraží.

Čtěte také

Tak jsem se podíval na jeden oblíbený srovnávač cen a zjistil, že ceny respirátorů začínají u malých internetových obchůdků někde na osmi korunách. Jasně, musíte k tomu připočíst poštovné, ale stále jste na zlomku ceny velkých prodejců. Jenže, kolik z nás zamíří na malé internetové obchůdky?

Když se chce, tak to jde

Čtěte také

V sousedním Rakousku, kde vláda na rozdíl od té naší respirátory nejen doporučila, ale v některých prostorách nařídila, se také postarala o to, aby se daly všude koupit za výrobní cenu. A docílila tak toho, že se lidem nabízí na mnoha místech buď úplně zadarmo, nebo doslova za pár centů, tedy v řádu korun. Výsledkem je, že je Rakušané skutečně nosí, vládní nařízení dodržují a covidová pandemie je v Rakousku mnohem více pod kontrolou než u nás. Přitom respirátor je jedním ze zásadních prostředků boje s koronavirem, protože chrání nejen ty, se kterými se setkáte, ale i vás.

Téměř také vůbec nevyužíváme naše kapacity ve výrobě nanovláken, od ministerstva zdravotnictví nebo průmyslu nevidíte ani podporu našich výrobců těchto proti covidu skvěle fungujících materiálů. Ani osvětu, že nanoroušky jsou podobně dobrou ochranou jako respirátory FFP2.

Jenže v naší zemi věci, které jinde jdou, prostě nejdou. A nemáte na to vlastně ani odpověď proč. Cena za neschopnost vlády a státu je bohužel obrovská. Česko je na počet obyvatel covidem nejhůře postižená země Evropy, s třetím nejvyšším počtem úmrtí s covidem na počet obyvatel. Za neschopnost státu platíme nejen obrovskou ekonomickou cenu danou koronavirovou uzávěrou velké části hospodářství, vyčerpáním zdravotnických kapacit, ale také velkým množstvím úmrtí.

Luboš Palata

Až celé covidové drama skončí, měli bychom si z toho vzít ponaučení. V tom, že jako občané musíme požadovat po politické reprezentaci dobře fungující moderní stát. Protože ten současný český stát je doslova životu nebezpečný.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.