Petr Holub: Vláda pomáhá, ale jen drobnými

3. červen 2022

Ceny energií rostou nezadržitelně. Je to tak dramatické, že se žádná evropská země s výjimkou Švýcarska a Finska neodváží spoléhat na obvyklou sociální síť. V mimořádné situaci je třeba použít mimořádnou podporu. Přidává se i Česko, ale právě v českém případě lze pochybovat, že opatření za 10-11 miliard budou mít nějaký efekt.

Na první pohled postupuje vláda Petra Fialy podobně jako řada jiných evropských vlád. Jednorázový příspěvek 5000 korun rodinám s dětmi odpovídá podpoře 200-300 eur, kterou vyplácejí třeba Švédi, Slovinci, Rakušané, Irové, Belgičané, nebo Němci.

Čtěte také

Diskutovat by se dalo o tom, proč u nás mají na podporu nárok právě jen rodiny s dětmi, protože v jiných zemích kromě Německa má nárok na státní příspěvek každý. Zřejmě jde o kompromis vládních stran. ODS hlídá státní pokladnu, lidovci zase za všech okolností krvácejí pro každého, kdo má děti. 

Druhým zásahem je snížení spotřební daně za benzín a motorovou naftu o korunu padesát na litr. Něco podobného podniklo dalších osm zemí. Postup vlády Petra Fialy je pozoruhodný tím, že se daň snížila pouze minimálně. Proto bude zajímavé sledovat, jestli se její zásah na cenách vůbec projeví.

Chytrá horákyně

Čtěte také

Češi si nedávají stejně smělé cíle, jako například anglický premiér Boris Johnson, který navrhl zdanit zvýšené zisky energetických firem. S konzervativní logikou přitom vysvětluje, že se energetici o vyšší zisky nezasloužili lepší kvalitou služeb, nezaslouží si tedy ani vyšší zisk. Zdejší vláda není odvážná ani jako francouzský prezident Emmanuel Macron, který nařídil strop pro dodávky plynu a elektřiny. Může si to dovolit, protože monopolní postavení na trhu s energiemi má jako v Česku státní firma. Stejně razantní jsou Nizozemci, kteří v dubnu jedním rázem úplně zrušili spotřební daně na plyn a naftu, zároveň snížili daň z přidané hodnoty za energie na 9 procent.

Tato opatření mají výhodu v tom, že mají makroekonomický dopad a mohou inflaci významně zbrzdit. Už je to vidět ve Francii, kde se zdražuje nejméně z celé Evropy, a také v Nizozemsku, jediné zemi Evropy, kde inflace už druhý měsíc po sobě zpomalila.

Petr Holub

Česko se zastavit ani zpomalit inflaci nesnaží, jen hodlá pomoci určité části populace. Ani v tom ohledu ovšem není Fialova vláda razantní, protože rozdává jen málo peněz. Důvodem může být, že zdědila vysoký rozpočtový schodek. Tím vzniká otázka, proč vůbec nějaké plošné mimořádné podpory rozdávala a nespokojila se s tím, že zvýší standardní pomoc nejchudším, jako například Finové.

Hlavním důvodem bude zase nešťastná česká vlastnost řešit všechno jako chytrá horákyně. Člověk tím nějaký aktuální úkol splní, daleko se však nikdy nedostane.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio