Petr Holub: Ruka na kohoutku s plynem. Máme se bát?

25. únor 2022

Napadení Ukrajiny ruskou armádou znamená pro Česko v první řadě ekonomickou válku. Evropa spolu s Amerikou totiž vyhlašuje co nejpřísnější sankce. A jak už víme z časů krymské krize, ruský vládce Vladimir Putin na ně v dohledné době nějak odpoví. Pro Čechy už jenom tato vyhlídka znamená mrazení v zátylku. Co kdyby nám Putin vypnul plyn.

Závislost na dodávkách plynu z Ruska skutečně existuje. Zavřené potrubí z Ruska do Evropy by pro Čechy znamenalo opravdu nemilou komplikaci.

Čtěte také

Popsat jde jednoduchou rovnicí. Tuzemské zásobníky jsou tak velké, aby pokryly 40 procent zdejší roční spotřeby. V této chvíli jsou ovšem ze tří čtvrtin prázdné. Přesto je v nich dost plynu, aby Česko vydrželo do doby, než se skutečně oteplí. Bezprostřední nebezpečí tedy nehrozí, temné vize však jsou k dispozici v perspektivě příští zimy.

Česko v posledních letech pokrývá plynem z Ruska čtyři pětiny své spotřeby a shánět náhradu nebude snadný úkol. Plyn se těží z mořského dna u Norska, Nizozemska i Spojeného království, tamní nabídka ovšem klesá. Bylo by možné dovážet zkapalněný plyn z Ameriky nebo z Arabského poloostrova, ovšem Evropa nemá pro navýšení importu volné terminály.

Proto nezbývá než se uklidňovat, že ruská ekonomika je na vývozu plynu do Evropy závislá, nakupovat dál na východě a postupně budovat nové možnosti.

Zdroje tu jsou

Jednou větou: Situace není zoufalá, jistě je však nepříjemná a odpovědní činitelé by měli zpytovat svědomí, jak nás do ní vlastně dostali. Ve všech ostatních oborech obchodu se Česko dokázalo od své dřívější imperiální vrchnosti odstřihnout. Ropu dokážeme vozit i odjinud a například loni pokryl ruský dovoz jen čtvrtinu zdejší spotřeby. Takřka nic jiného už z Ruska nedovážíme.

Čtěte také

Zároveň přestala být východní velmoc perspektivním exportním trhem. Ještě před deseti lety, než Putin odpověděl během krymské krize na západní sankce embargem evropského zboží, vyváželi Češi do Ruska za 120 miliard korun. Z následujícího poklesu se už obchod s východním obrem nevzpamatoval a loni přispělo Rusko k celkové bilanci českého exportu už jen 90 miliardami, tedy necelými dvěma procenty.

Z pohledu celé ekonomiky jde o zanedbatelný objem, je ovšem pravda, že jednotlivé podniky s tím potíže budou mít. Týká se to v naprosté většině strojírenství, exportní šlágr české pivo přijde o miliardu.

Petr Holub

Obavy z obchodní války jsou tedy omezené a nemusí obyvatele Česka odrazovat od tvrdého postoje vůči Putinovi. Starost s plynem vznikla v zásadě nedbalostí, protože jak říká klasik, zdroje pro případ ruského výpadku tu jsou, jen jsme se o ně z pocitu naprostého bezpečí přestali zajímat. Politiku bohorovného klidu je proto na čase změnit i v ekonomickém ohledu.       

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio